Autopsiile sugerează că pierderea mirosului în COVID este cauzată de inflamație, nu de virus

  • Pierderea mirosului și a gustului au devenit simptome dominante ale COVID-19 de la începutul pandemiei.
  • Un studiu a analizat în profunzime nasul, nervii și creierul a 23 de persoane care au murit din cauza COVID-19.
  • Cercetătorii au ajuns la concluzia că inflamația, nu virusul, se află în spatele pierderii mirosului și a gustului în timpul unui episod de COVID-19.

Pierderea mirosului și a gustului au devenit simptome dominante ale COVID-19 de la începutul pandemiei. Cercetătorii încă încearcă să afle de ce se întâmplă acest lucru. Aceștia au demarat un studiu postmortem publicat săptămâna aceasta în JAMA Neurology.

Studiul a analizat în profunzime nasul, nervii și creierul a 23 de persoane care au murit din cauza COVID-19. Aceasta este cea mai detaliată analiză a efectelor coronavirusului asupra analizatorilor noștri.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că inflamația, nu virusul, se află în spatele pierderii mirosului și a gustului în timpul unui episod de COVID-19. Aceasta sugerează că tratamentele cu medicamente antiinflamatorii ar putea preveni deteriorarea gravă sau pe termen lung a acestor simțuri esențiale.

Ce au sugerat autopsiile

Cercetătorii conduși de patologul Cheng-Ying Ho de la Universitatea Johns Hopkins au examinat îndeaproape țesutul olfactiv de la 23 de pacienți care au murit cu COVID-19. Dintre aceștia nouă și-au pierdut complet sau parțial simțurile mirosului și gustului. Mai exact, cercetătorii au examinat neuronii olfactivi din mucoasa nazală, vasele de sânge și numărul de axoni olfactivi – care sunt părți ale neuronilor care transmit semnale electrice – la fiecare pacient. De asemenea, au examinat leziunile la nivelul bulbului olfactiv, partea din creier unde sunt recepționate semnalele olfactive, și au determinat dacă SARS-CoV-2 era prezent sau nu.

Aceștia au comparat rezultatele cu cele obținute de la 14 persoane care au murit din alte cauze, care nu au fost infectate cu COVID-19 și care nu au avut nicio pierdere a mirosului sau a gustului. Pacienții COVID-19 care prezentau modificări ale simțurilor mirosului și gustului aveau mai multe leziuni ale mucoasei nazale, mai multe leziuni ale vaselor și semnificativ mai puțini axoni olfactivi.