Versurile care explică știința: Cum devine știința atractivă… prin poezie

image source: hepta
  • Atelierele de poezie realizate în colaborare cu oamenii de știință ajută la integrarea publicul care a fost marginalizat anterior de știință.
  • Rima și rațiunea este un studiu care urmărește utilizarea poeziei pentru a vorbi cu publicul despre schimbările de mediu.
  • Studiul prezintă o nouă abordare a discuțiilor despre schimbările de mediu, prin crearea de poezii.

Atunci când vorbim despre știință ne vin în cap halate albe, cercetători singuratici, izolați în laboratoarele lor și table imense pe care sunt așezate teorii kilometrice. Chiar dacă trăim datorită științei, singurele noastre contacte cu aceasta par studiile „cercetărorilor britanici” care au devenit o glumă colectivă.

Cu toate acestea, cu știința nu e de glumă, iar asta ne-a arătat o pandemie care a fost învinsă cu greu, din cauza celor care nu credeau în ea. Unde este problema și de ce suntem atât de îndepărtați de fenomene pe care le trăim, dar nu le putem înțelege? Primordială, cel puțin pentru România, pare să fie lipsa unei educații corespunzătoare. Cu toate acestea, un factor care nu trebuie neglijat este lipsa de atractivitate a științei.

Rima și rațiunea

Atelierele de poezie realizate cu oamenii de știință și populația generală ajută la integrarea publicul care a fost marginalizat anterior de știință.
Rima și rațiunea este un studiu care urmărește utilizarea poeziei pentru a vorbi cu publicul despre schimbările de mediu.

Studiul prezintă o nouă abordare a discuțiilor despre schimbările de mediu cu publicul defavorizat, prin intermediul unor serii de ateliere de lucru facilitate în care participanții au fost încurajați să se implice cu experții prin crearea de poezii.

Analizând aceste poezii s-a demonstrat că acest lucru creează o modalitate puternică de a genera ceea ce publicul cunoaște cu adevărat despre schimbările de mediu.

Versuri despre substanțele chimice din saloanele de manichiură

Următoarea poezie a fost inspirată de o cercetare recentă, care a descoperit niveluri neașteptat de ridicate de substanțe chimice periculoase în saloanele de manichiură. Prin intermediul acestui poem, peste 60.000 de persoane noi au fost informate despre această cercetare.

Unghii moarte, un poem de Sam Illingworth:

Dă-mi mâna ta.
în timp ce-mi maschez îngrijorările,
Stai jos și relaxează-te.
cu grijile legate de piele
în timp ce îndepărtez vechiul lac.
(cum vorbim)
tai unghiile,
și mă reproduc.
lustruiesc suprafețele
pe care nu le cunoaștem
împingeți înapoi cuticulele
și ne încrucișăm palmele.
Lasă-mă să aplic amorsa
cu substanțe chimice,
acrilic
cu toxine,
culoarea
cu compuși,
și valuri de căldură
care nu-și au locul.
Dă-mi mâna,
ia o respirație
fă o fotografie.
În curând vei dispărea
pentru a împărtăși meșteșugul meu,
iar eu voi fi încă aici
menținând finisajul.
Respirând fumul.

Puteți accesa poezia originală în limba engleză aici.