Inteligența artificială creată de Google care îți explică glumele

  • Google a anunțat o descoperire în efortul de a crea o inteligență artificială care să poată gestiona milioane de sarcini diferite.
  • Noul sistem se numește Pathways Language Model, denumit PaLM.
  • PaLM este capabil să depășească performanțele actuale ale IA, precum și să învingă oamenii la testele de limbaj și raționament.

Google a anunțat o descoperire în efortul de a crea o arhitectură de inteligență artificială care să poată gestiona milioane de sarcini diferite, inclusiv învățare și raționamente complexe. Noul sistem se numește Pathways Language Model, denumit PaLM.

PaLM este capabil să depășească performanțele actuale ale IA de ultimă generație, precum și să învingă oamenii la testele de limbaj și raționament, conform Google AI Blog.

Dar cercetătorii subliniază, de asemenea, că nu pot scăpa de limitările inerente modelelor lingvistice la scară largă, care pot avea ca rezultat neintenționat rezultate etice negative.

Explicațiile glumelor pe Google

PaLM poate genera chiar și explicații explicite pentru scenarii care necesită o combinație complexă de deducție logică în mai multe etape, cunoaștere a lumii și înțelegere profundă a limbajului. De exemplu, poate oferi explicații de înaltă calitate pentru glume noi care nu se găsesc pe internet.

Iată un exemplu de model lingvistic care explică o glumă:

Glumă:
Urma să zbor în vizită la familia mea pe 6 aprilie. Mama mi-a spus: „Oh, grozav, lectura de poezie a tatălui tău vitreg este în acea seară!”. – Așa că acum zbor pe 7 aprilie.

Explicație model:
Gluma este că mama interlocutorului încearcă să-i convingă să meargă la lectura de poezie a tatălui vitreg, dar vorbitorul nu vrea să meargă, așa că își schimbă zborul pentru a doua zi după lectura de poezie.