Ziua internațională a poeziei 2022 sau cum poezia nu înseamnă doar Eminescu

Cercul poeţilor dispăruţi, un film despre cum poezia poate să te salveze. / image source: hepta
  • Ziua Mondială a Poeziei, care are loc în fiecare an la 21 martie, celebrează una dintre cele mai prețioase forme de exprimare.
  • Poezia vorbește despre umanitatea și valorile noastre comune.
  • UNESCO a adoptat pentru prima dată ziua de 21 martie ca Zi Mondială a Poeziei în cadrul celei de-a 30-a Conferințe Generale de la Paris, în 1999.

Ziua Mondială a Poeziei, care are loc în fiecare an la 21 martie, celebrează una dintre cele mai prețioase forme de exprimare și identitate culturală și lingvistică a umanității.

Practicată de-a lungul istoriei – în toate culturile și pe toate continentele – poezia vorbește despre umanitatea și valorile noastre comune, transformând cel mai simplu poem într-un puternic catalizator pentru dialog și pace.

UNESCO a adoptat pentru prima dată ziua de 21 martie ca Zi Mondială a Poeziei în cadrul celei de-a 30-a Conferințe Generale de la Paris, în 1999, cu scopul de a sprijini diversitatea lingvistică prin exprimare poetică și de a crește oportunitatea ca limbile pe cale de dispariție să fie auzite.

Evenimente din București

Dacă ziua poeziei te găsește în București te poți lăsa purtat de catrene la Green Hours, de la ora 20. „Fie ca în acest timp întunecat de război să găsim acele cuvinte care să aducă pacea, măcar în suflet”.

Muzeul Literaturii Române organizează în această seară, de la ora 18:00 un atelier de scriere creativă susținut de scriitoarea Ioana Nicolaie. Dacă te-ai întrebat vreodată: „cum ajungem și cum privim în miezul unui poem?” sau „de ce avem nevoie pentru a descifra structura, stilul unui poem?”, în această seară poți afla răspunsurile. „Plecând de la senzația sau sentimentul care declanșează un vers sau o imagine, vom ajunge la fibra sau celula cuvântului și la mesaj.” 

Ai vrea să vezi metamorfoza versurilor în jocul actoricesc? Astăzi, de Ziua Internațională a Poeziei, te anunțăm că au fost puse în vânzare biletele pentru JUNGLA TéVé, un spectacol de teatru coregrafic pornind de la poemele lui Gigi Căciuleanu!

Poeții nu sunt doar morți

Ne gândim la Eminescu când spunem poezie, sau ne e teamă să nu călcăm pe talpa piciorului sărutată de Nichita Stănescu. Florile de mucigai stau de prea mult timp pe prejudecățile noastre legate de poezie.

Poeta Ileana Negrea, care se declară o autoare feministă queer și mad a primit Premiul Național de poezie Mihai Eminescu pentru debut, pentru volumul „Jumătate din viața mea de acum„. Poeziile ei au stârnit controverse în ce privește maniera abordată, iar asta poate trebuie să ne pună semne de întrebare legată de când datează manualele școlare. Cât de greu intră un poet contemporan în materia de bacalaureat și câtă nevoie avem de el acolo.