Sarcofag antic descoperit sub catedrala Notre Dame din Paris

Image source: hepta/ Catedrala Notre Dame din Paris 17 decembrie 2020
  • Arheologii au descoperit un sarcofag antic de plumb, sub catedrala Notre-Dame.
  • Împreună cu acesta au fost găsite fragmente de balustradă, oferind o nouă perspectivă asupra istoriei clădirii.
  • Celebra clădire din secolul al XII-lea din Paris este în curs de reconstrucție după ce a fost distrusă în timpul unui incendiu masiv în 2019.

Arheologii au descoperit un sarcofag antic de plumb, sub catedrala Notre-Dame. Împreună cu acesta au fost găsite fragmente de balustradă, oferind o nouă perspectivă asupra istoriei clădirii, care este în prezent în reconstrucție după incendiul devastator din 2019.

Notre-Dame, care datează din secolul al XII-lea, a comandat lucrările de excavare în interiorul catedralei ca măsură de precauție înainte de instalarea schelelor necesare pentru a restaurare.

Podeaua din traversarea transeptului a scos la iveală vestigii de o calitate științifică remarcabilă”, a declarat ministrul francez al Culturii, Roselyne Bachelot, adăugând că lucrările de excavare au fost prelungite până la 25 martie, notează Reuters.

Cui îi aparține sarcofagul

Situl săpăturilor se află sub un strat de piatră care datează din secolul al XVIII-lea, dar unele niveluri inferioare datează din secolul al XIV-lea, iar altele chiar de la începutul secolului al XIII-lea, a precizat Ministerul Culturii.

Arheologii au declarat că sarcofagul de plumb a aparținut probabil unui înalt nobil și au spus că ar putea data din secolul al XIV-lea, ceea ce, dacă se confirmă, ar face din el o descoperire spectaculoasă.

Săpăturile au scos la iveală, de asemenea, o groapă aflată imediat sub podeaua catedralei, care probabil a fost făcută în jurul anului 1230, când Notre-Dame era în construcție.

Cauzele incendiului

Incendiul a cuprins catedrala Notre Dame pe 15 aprilie 2019, provocând prăbușirea prețioasei turle și daune grave în interior și în exterior.

O cauză definitivă a incendiului nu a fost încă stabilită, deși a fost declarată ca fiind accidentală și posibil legată de lucrările de restaurare care aveau loc în turlă la momentul respectiv.

O anchetă privind incendiul a descoperit că șase clopote electronice, care se pare că trebuiau să fie temporare, fuseseră instalate în turnul clopotniței, iar cablurile de la ele treceau prin spațiul de pe acoperiș.

S-a sugerat că este posibil ca acestea să fi provocat un scurtcircuit și să fi declanșat incendiul.