Trofeul Eurovision a fost vândut cu 900.000 de dolari pentru a cumpăra drone pentru Ucraina

15 mai 2022, Italia, Torino: Oleh Psiuk din grupul Kalush Orchestra din Ucraina sărbătorește după ce a câștigat concursul Eurovision/ Sursă imagine: hepta
  • Kalush Orchestra și-a vândut trofeul câștigat la Eurovision pentru 900.000 de dolari.
  • Vânzarea a avut ca scop strângerea de bani pentru războiul din Ucraina.
  • Trofeul, un microfon de cristal, a fost scos la licitație pe Facebook, cu scopul de a cumpăra drone pentru armata ucraineană.

Kalush Orchestra, trupa ucraineană care a câștigat concursul Eurovision din acest an, și-a vândut trofeul pentru 900.000 de dolari, scrie BBC. Vânzarea a avut ca scop strângerea de bani pentru războiul din Ucraina.

Trofeul, un microfon de cristal, a fost scos la licitație pe Facebook, cu scopul de a cumpăra drone pentru armata ucraineană. Fondurile strânse vor fi folosite pentru un sistem de drone PD-2, care include o stație de control la sol și trei aeronave, relatează Sky News.

Vânzarea a coincis cu apariția trupei la un concert caritabil la Poarta Brandenburg din Berlin. Acesta a avut ca scop strângerea de fonduri pentru îngrijiri și materiale medicale.

Oleh Psiuk, membru al trupei, a făcut apel la oameni să nu se obișnuiască cu războiul, care a provocat moartea a cel puțin 4.031 de civili și rănirea a 4.735 de persoane, potrivit ONU, alături de un număr necunoscut de combatanți.

Cred că ar trebui să fie mereu pe primele pagini ale ziarelor, până când va veni pacea”, a declarat Psiuk, a cărei victorie la Eurovision a fost foarte mult speculată în perioada premergătoare concursului. Cântecul lor, Stefania, a fost scris inițial în semn de omagiu adus mamei lui Psiuk, dar versurile emoționante precum „Voi merge mereu spre tine pe drumuri sparte” au fost reinterpretate ca un strigăt de mobilizare.