Stoltenberg: NATO se declară gata să susțină ani de zile Kievul în războiul împotriva Rusiei

31 octombrie 2019, Ucraina, Kiev: Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, participă la reuniunea Comisiei NATO-Ucraina. / sursă imagne: hepta
  • NATO este pregătită să mențină sprijinul acordat Ucrainei în războiul împotriva Rusiei timp de mai mulți ani.
  • Stoltenberg a declarat că o să ajute Kievul să treacă de la armele din epoca sovietică la arme și sisteme occidentale moderne.
  • El a vorbit după ce Kremlinul a avertizat că livrările de arme occidentale către Ucraina reprezintă o amenințare la adresa securității continentului european „și provoacă instabilitate”.

NATO este pregătită să mențină sprijinul acordat Ucrainei în războiul împotriva Rusiei timp de mai mulți ani. Organizaţia Tratatului Nord Atlantic a declarat că o să ajute Kievul să treacă de la armele din epoca sovietică la arme și sisteme occidentale moderne, a declarat joi, 28 martie, secretarul general Jens Stoltenberg, notează Reuters.

El a vorbit după ce Kremlinul a avertizat că livrările de arme occidentale către Ucraina, inclusiv arme grele, reprezintă o amenințare la adresa securității continentului european „și provoacă instabilitate”.

Majoritatea armamentului greu pe care țările NATO l-au trimis până acum Ucrainei sunt arme de fabricație sovietică aflate încă în stocurile statelor est-europene membre NATO.

Stoltenberg: „Trebuie să fim pregătiți pe termen lung”

Trebuie să fim pregătiți pe termen lung”, a declarat Stoltenberg la un summit al tinerilor la Bruxelles. „Există absolut posibilitatea ca acest război să se prelungească și să dureze luni și ani de zile.”

Șeful NATO a declarat că Occidentul va continua să exercite presiuni maxime asupra președintelui rus Vladimir Putin pentru a pune capăt invaziei din Ucraina, pe care Moscova o numește „operațiune militară specială”, prin sancțiuni și ajutor economic, dar și militar pentru Kiev.

Aliații NATO se pregătesc să ofere sprijin pe o perioadă lungă de timp și, de asemenea, să ajute Ucraina să tranziteze, să treacă de la vechiul echipament din epoca sovietică la arme și sisteme mai moderne, la standarde NATO, care vor necesita, de asemenea, mai multă pregătire”, a declarat Stoltenberg, citat de Reuters.