Schimbarea la față a Brașovului: Cum arată proiectul câștigător pentru reabilitarea Pieței Sfatului

Sursă imagine: pagina de Facebook a lui Allen Coliban
  • În perioada 08 – 10 aprilie 2022 a avut loc jurizarea proiectelor înscrise la Concursul Internațional de Soluții „Piața Sfatului Brașov Central Square”.
  • Concursul a fost unul cu deschidere internațională, cu peste 31 de participanți.
  • Câștigătorul est o reputată firmă de arhitectură din București care propune deschiderea Casei Sfatului către piață.

În perioada 08 – 10 aprilie 2022 a avut loc jurizarea proiectelor înscrise la Concursul Internațional de Soluții „Piața Sfatului Brașov Central Square”, competiție lansată oficial pe data de 04 februarie 2022. Concursul a fost unul cu deschidere internațională, cu peste 31 de participanți. Câștigătorul este Starh – Arhitectura, Construcții, Design SRL, o reputată firmă de arhitectură din București. Proiectul propune deschiderea Casei Sfatului către piață, către brașoveni.

 “Discursul general care stă la baza proiectului este construit în jurul unei cercetări a arhetipurilor și a temelor majore ale culturii europene, mai degrabă decât să pornească de la o evaluare detaliată a istoriei sitului – care nu este, totuși, lăsată deoparte, ci este transferată într-o muncă atentă cu structura construită și vizibilă, în timp ce se analizează în continuare detaliile proiectului. Propunerea reflectă potențiala deschidere ulterioară a fațadelor Casei Consiliului și invită casa să  participe la viața pieței și să își ocupe locul care i se cuvine. Ca atare, proiectul reafirmă poziția centrală a Casei Sfatului ca centru de greutate al pieței,”  a declarat juriul comisiei de evaluare.

Ce spune Allen Coliban despre schimbările Brașovului

Obiectivul principal al concursului a fost contractarea de către Primăria Municipiului Brașov a serviciilor de proiectare necesare unei amenajări de bună calitate a spațiului public al Pieței Sfatului. Proiectul o să aducă în Piața Sfatului bănci de piatră, castani, arțari și arcade.

Pentru prima dată începând cu anii ’80, Piața Sfatului va avea parte de o transformare care o va aduce în secolul XXI”, a declarat primarul Brașovului, Allen Coliban.

Puteți vedea întregul proiect accesând următorul link.