Pilotul companiei ITA a adormit pentru 10 minute în timp ce pilota deasupra Franței

Sursă imagine: Hepta
  • Un pilot al companiei ITA Airways a fost concediat după ce ar fi adormit în timpul unui zbor între New York și Roma.
  • În timp ce copilotul se odihnea în mod autorizat, avionul Airbus A330 a pierdut comunicarea cu controlul traficului aerian timp de aproximativ 10 minute.
  • Acest lucru a dus la declanșarea unei alerte teroriste și la mobilizarea avioanelor de luptă.

Pilotul companiei ITA Airways, care a pilotat avionul Airbus A330 de la New York la Roma, a fost concediat după ce ar fi adormit în timpul zborului, scrie Simple Flying. În timp ce copilotul se odihnea în mod autorizat, avionul Airbus A330 a pierdut comunicarea cu controlul traficului aerian timp de aproximativ 10 minute, ceea ce a dus la declanșarea unei alerte teroriste și la mobilizarea avioanelor de luptă.

Pe 1 mai, zborul AZ609 al companiei ITA Airways de la New York la Roma trecea deasupra Franței când aeronava nu a mai răspuns la controlul traficului aerian timp de peste 10 minute, declanșând o alertă teroristă. Motivul: ambii piloți dormeau.

Pilotul a negat că a adormit

În timp ce copilotul își lua o perioadă aprobată de „odihnă controlată” – o practică obișnuită pe zborurile pe distanțe lungi – căpitanul a adormit și el în timp ce Airbus A330 era pe pilot automat.

Căpitanul a fost demis din funcție în urma unei anchete interne. Pilotul neidentificat a negat că a adormit și a dat vina, în schimb, pe sistemele de comunicare defectuoase.

Cu toate acestea, investigația a descoperit neconcordanțe în versiunea pilotului, în timp ce tehnicienii au testat sistemele aeronavei și nu au găsit nicio defecțiune.

După ce încercările disperate de a comunica cu aeronava au eșuat, ambii piloți au răspuns în cele din urmă aproximativ 10 minute mai târziu și au continuat zborul ca de obicei.

ITA a subliniat că siguranța zborului nu a fost pusă în pericol în niciun moment, dar nu a reușit să explice cu exactitate de ce a avut loc întreruperea comunicațiilor.