Patriarhul Daniel îndeamnă populația să-și declare apartenența religioasă la recensământ:„ ocazie să arătăm că poporul român este un popor credincios și majoritar ortodox”

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel, a oficiat, sambata 5 Decembrie 2015, slujba de sfintire a capelei Penitenciarului Jilava. MARIAN ILIE / MEDIAFAX FOTO
  • Patriarhul Daniel a îndemnat populația să participe la recensământul în curs de desfășurare și să își declare apartenența religioasă.
  • Recensământul populației și locuințelor din România a început, luni, 14 martie 2022 cu etapa autorecenzării, care durează între 14 martie și 15 mai.
  • Data de referință a recensământului este 1 decembrie 2021.

Patriarhul Daniel, șeful Bisericii Ortodoxe Române, a îndemnat populația să participe la recensământul în curs de desfășurare și să își declare apartenența religioasă. Acesta a transmis mesajul luni, 9 mai, prin care i-a îndemnat pe credincioși să participe la Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor.

Recensământul populației și locuințelor din România a început, luni, 14 martie 2022 cu etapa autorecenzării, care durează între 14 martie și 15 mai.

Data de referință a recensământului este 1 decembrie 2021. Conform DEX,  Recensământul populației reprezintă recensământ al cărui scop îl constituie stabilirea pe întreg teritoriul unei țări, la un moment dat, a numărului și a structurii populației după principalele sale caracteristici demografice, economice, religioase și social-culturale.

Ca să simplificăm definiția, putem spune că acest recensământ măsoară populația stabilă a unei țări.

Toate persoanele care trăiesc pentru o perioadă de cel puțin 12 luni în România pot completa chestionarul. Sunt necesare o conexiune la Internet și o adresă de email. Dacă persoana completează și pentru cei din gospodărie, atunci nu este nevoie de adresă de email pentru fiecare persoană.

Patriarhul Daniel: Recensământul din acest an este cea mai bună ocazie de a arăta că românii sunt un popor credincios, majoritar ortodox”

Organizarea Recensământului Populației și Locuințelor din România în prima jumătate a anului 2022 reprezintă nu doar un proces de actualizare a datelor și statisticilor administrative ale populației și locuinţelor din România (informații pe care autoritățile de stat deja le dețin, în cea mai mare măsură), ci și un prilej pentru fiecare dintre noi să ne declarăm identitatea etnică, lingvistică și religioasă,” a declarat Patriarhul Daniel, citat de Basilica.

Un recensământ nu este doar un act administrativ, străin de credință și de lucrarea lui Dumnezeu în lume. Mântuitorul nostru Iisus Hristos S-a născut în timpul recensământului organizat de Octavian August, împăratul Romei (27 î.Hr. – 4 d.Hr.), iar acel an a devenit anul zero al erei creștine și al calendarului civil de astăzi”, adaugă Patriarhul.

Recensământul este cea mai bună ocazie de a arăta că poporul român este majoritar ortodox, a susținut el. „Recensământul din acest an este cea mai bună ocazie de a arăta că românii sunt un popor credincios, majoritar ortodox”.