O regiune din Canada dezincrimineză posesia de cocaina, MDMA și alte droguri

Sursă imagine: Hepta
  • Canada a anunțat că va dezincrimina temporar posesia unor cantități mici de anumite droguri ilicite în provincia British Columbia (BC).
  • Provincia a solicitat această derogare de la codul penal după ce anul trecut supradozele au făcut peste două mii de victime.
  • Adulților li se va permite să dețină un total combinat de 2,5 grame de opioide, cocaină, metamfetamină și MDMA.

Canada a anunțat că va dezincrimina temporar posesia unor cantități mici de anumite droguri ilicite în provincia British Columbia (BC), scrie BBC.

Provincia a solicitat această derogare de la codul penal după ce anul trecut supradozele au făcut peste două mii de victime în BC. Această încercare limitată în timp, pe o perioadă de trei ani, este prima de acest fel din Canada.

Adulților li se va permite să dețină un total combinat de 2,5 grame de opioide, cocaină, metamfetamină și MDMA. Deși aceste substanțe vor rămâne ilegale, adulții găsiți în posesia lor pentru uz personal nu vor fi arestați, inculpați sau li se vor confisca drogurile. În schimb, li se vor oferi informații despre serviciile sociale și de sănătate disponibile.

Prima inițiativă de acest fel din Canada

În cererea adresată anul trecut guvernului federal, BC a declarat că a solicitat exceptarea de la legile privind drogurile pentru „a elimina rușinea care îi împiedică adesea pe oameni să apeleze la ajutor pentru salvarea vieții”.

Ministrul federal al sănătății mintale și al dependențelor, Carolyn Bennett, a declarat marți că „timp de prea mulți ani, opoziția ideologică față de reducerea riscurilor a costat vieți”.

„Facem acest lucru pentru a salva vieți, dar și pentru a le oferi oamenilor care consumă droguri demnitatea și opțiunile lor”.

Programul se va desfășura între 31 ianuarie 2023 și 31 ianuarie 2026. Există unele excepții de la program, care nu se va aplica în incinta școlilor primare și secundare, în unitățile de îngrijire a copiilor, în aeroporturi sau în cazul membrilor armatei canadiene.