Mungiu și radiografia xenofobiei din filmul „R.M.N.” de la Cannes

Cristian Mungiu participă la proiecția filmului "R.M.N" în cadrul celei de-a 75-a ediții a Festivalului de Film de la Cannes, la Palais des Festivals, pe 21 mai 2022, la Cannes, Franța./ Sursă imagine: Hepta
  • Cristian Mungiu a revenit în competiția Festivalului de Film de la Cannes cu „R.M.N.”.
  • Povestea se plasează într-un sat multietnic din Transilvania.
  • Mungiu a câștigat Palme d’Or pentru filmul „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”.

Cristian Mungiu a revenit în competiția Festivalului de Film de la Cannes cu „R.M.N.”, o dramă socială care se confruntă cu xenofobia în Europa Centrală.

Povestea se plasează într-un sat multietnic din Transilvania. „R.M.N.” începe cu muncitorul de fabrică Matthias care se întoarce din Germania în satul său sărac. Calmul satului este zdruncinat atunci când locuitorii, printre care și etnici maghiari, se opun angajării de muncitori din Sri Lanka la o fabrică de pâine din localitate.

„(Transilvania) reprezintă foarte mult pentru ceea ce este Europa și lumea de astăzi, în vremea globalizării, care este un teritoriu în care mulți oameni au venit mai devreme, sau mai târziu, și este ceva de disputat – cum vom coexista aici?” a declarat Mungiu la o conferință de presă organizată luni la Cannes, citat de Reuters.

Mungiu, care a câștigat Palme d’Or pentru „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, a declarat că temele xenofobiei și neîncrederii în globalizare din ultimul său film sunt universale.

El a spus că a experimentat experiența de a fi stereotipat ca rom, o minoritate etnică din România, stigmatizată în multe țări europene. Mungiu a declarat că nu se identifică ca rom.

„Îmi pare rău să spun asta, dar suntem o specie de animale foarte, foarte violente. Și avem nevoie de foarte, foarte puțin pentru a identifica un dușman ca fiind altul”, a declarat Mungiu. „Puteți vedea acest lucru astăzi în războiul din Ucraina”.