Mol va produce hidrogen verde. Compania s-a asociat cu Plug Power și constuiește instalația la rafinăria sa de pe Dunăre

sursă imagine: © petrmalinak, Shutterstock
  • Grupul ungar de petrol și gaze Mol s-a asociat cu Plug Power pentru a construi o instalație de producție de hidrogen verde.
  • Instalația de hidrogen ecologic se va construi la rafinăria MOL de pe Dunăre din Százhalombatta, Ungaria.
  • Prețul estimat este de 22 de milioane de euro.

Grupul ungar de petrol și gaze Mol s-a asociat cu specialistul american în soluții de hidrogen Plug Power pentru a construi o instalație de producție de hidrogen verde în valoare de 22 de milioane de euro la rafinăria sa de pe Dunăre din Szazhalombatta, Ungaria, notează Renewables Now. Hidrogenul verde va reduce amprenta de carbon a operațiunilor rafinăriei de la Dunăre și va permite o mobilitate fără emisii pe termen lung.

Într-o declarație comună de astăzi, partenerii au declarat că noua instalație va utiliza unitatea de electroliză de 10 MW a Plug Power, ceea ce va duce la o producție de aproximativ 1.600 de tone de hidrogen verde pe an.

Mol va utiliza hidrogenul la rafinăria sa de la Dunăre pentru a produce carburanți și va înlocui hidrogenul gri pe care îl folosește în prezent. În prezent, producția de hidrogen pe bază de gaze naturale reprezintă o șesime din emisiile de dioxid de carbon ale grupului Mol, potrivit comunicatului.

Se preconizează că noua instalație de hidrogen verde va începe să funcționeze în 2023.

Strategia de sustenabilitate Mol

Producția de hidrogen verde este în concordanță cu strategia de sustenabilitate a Mol, care include obiective precum o amprentă de carbon cu 30% mai mică până în 2030 și operațiuni neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2050.

Gabriel Szabó, vicepreședintele executiv Downstream al Grupului MOL, a declarat pentru: „Suntem convinși că hidrogenul nu este doar unul dintre cei mai importanți vectori energetici ai tranziției energetice deja în curs, ci va fi, de asemenea, un factor esențial în noul sistem energetic neutru din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon. Această nouă tehnologie permite introducerea producției de hidrogen verde în Ungaria, Százhalombatta, ceea ce face din Grupul MOL unul dintre cei mai importanți actori în economia energetică durabilă din regiune”, notează H2Bulletin.