Macron, Scholz și Draghi au ajuns cu trenul la Kiev pentru a-și arăta solidaritatea

Sursă imagine: Michael A. Horowitz/twitter
  • Președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și premierul italian Mario Draghi au sosit joi la Kiev.
  • Postul de televiziune BFM TV a prezentat imagini în direct cu trenul de noapte care ajunge în capitala ucraineană.
  • Organizarea vizitei a durat săptămâni întregi.

Președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și premierul italian Mario Draghi au sosit joi, 16 iunie, la Kiev într-o călătorie comună pentru a-și arăta sprijinul pentru Ucraina, care se luptă să reziste unui asalt rusesc.

Postul de televiziune BFM TV a prezentat imagini în direct cu trenul de noapte care ajunge în capitala ucraineană.

Organizarea vizitei a durat săptămâni întregi, cei trei încercând să depășească criticile din interiorul Ucrainei cu privire la răspunsul lor la război.

Macron: „Este un moment important.”

„Este un moment important. Este un mesaj de unitate pe care îl transmitem ucrainenilor”, a declarat Macron la sosirea la Kiev, citat de Reuters.

Întrebat de ce vizita are loc acum, un oficial de la Elysee a declarat că au considerat că este mai bine să o facă chiar înainte de summitul UE de săptămâna viitoare, în cadrul căruia se va discuta despre oferta Kiev de a adera la blocul celor 27 de națiuni.

Comisia Europeană urmează să facă vineri o recomandare cu privire la statutul Ucrainei de candidat la UE, un lucru pe care cele mai mari națiuni europene nu l-au primit cu entuziasm.

„Momentul util pentru această vizită a fost Consiliul European din 23/24, unde se așteaptă un gest simbolic puternic din partea ucrainenilor”, a declarat oficialul de la Elysee.

„Trebuie găsit un echilibru între aspirațiile firești ale Ucrainei de a (adera) la UE într-un moment foarte special și atenția față de toate țările care au deja statutul de candidat și care sunt blocate în capitolele de negociere și faptul că nu trebuie să destabilizăm UE sau să o fracturăm”.