- Azi se împlinesc 36 de ani de la accidentul de la Cernobîl din Ucraina.
- În această zi, în 1986, o explozie puternică a izbucnit în blocul 4 al centralei.
- Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a declarat că nivelul de radiații este anormal.
Azi se împlinesc 36 de ani de la accidentul de la Cernobîl din Ucraina. Aceasta a expulzat o cantitate considerabilă de material radioactiv în împrejurimi, alături de o topire parțială a miezului reactorului. În ultimele câteva decenii, s-au depus eforturi internaționale substanțiale pentru izolarea și decontaminarea în condiții de siguranță a sitului, inclusiv prin instalarea recentă a noii structuri de izolare sigură.
În pofida asigurărilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), potrivit cărora nu există o amenințare iminentă la adresa siguranței reprezentată de izolarea energetică, este important să conștientizăm efectele unui accident.
AIEA face actualizări zilnice privind implicațiile conflictului din Ucraina în ceea ce privește securitatea nucleară, securitatea și garanțiile nucleare, ca urmare a invaziei Ruse în Ucraina.
Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Mariano Grossi, se deplasează astăzi în Ucraina pentru a conduce prima misiune de asistență cu drepturi depline a experților în materie de siguranță, securitate și garanții din cadrul AIEA în această țară.
Dl Grossi a declarat pentru AFP că: „Nivelul de radiații, aș spune că este anormal. Au fost câteva momente în care nivelurile au crescut din cauza mișcării echipamentelor grele pe care forțele rusești le aduceau aici și când au plecat.”
Cernobîl, un „război în război”
Demontarea, decontaminarea și dezafectarea în condiții de siguranță a sitului de la Cernobîl reprezintă obiectivul colectiv al comunității inginerești mondiale, însă estimările privind finalizarea lucrărilor se întind până la sfârșitul anilor 2060. În mod clar, ultimele evenimente reprezintă o amenințare serioasă la adresa eforturilor de dezafectare în curs de desfășurare în Ucraina.
Zeci de persoane au murit pe loc, dar peste 100.000 de oameni au murit din cauza cancerului provocat de radiații.
Directorul executiv al Chernobyl Children International (CCI), Adi Roche, a declarat că Cernobîl a „revenit în centrul atenției din motive greșite” în săptămânile care au trecut de la începutul invaziei rusești în Ucraina.
Oamenii care locuiesc în regiunea Cernobîl se confruntă cu un „război în război”, a declarat Roche, citat de The Irish Times.
„Primul război este fizic, iar al doilea război este invizibil. Ceea ce se întâmplă în întreaga Ucraină este mai mult decât brutal și, deși Cernobîl nu are aceste imagini grafice sau brutale, este totuși mortal.”
Partenerii noștri