Exxon Mobil vinde o unitate din România către Romgaz. Suma depășește 1 miliard de dolari

  • Exxon Mobil a anunțat marți că își va vinde unitatea sa din upstream din România Romgaz.
  • Suma depășește 1 miliard de dolari.
  • Compania a precizat că se așteaptă ca tranzacția să se încheie în al doilea trimestru al anului 2022.

Exxon Mobil a anunțat marți, 03 mai, că își va vinde unitatea sa din upstream din România către producătorul de gaze Romgaz, notează Reuters. Suma depășește 1 miliard de dolari. Grupul petrolier își concentrează investițiile pe active cu un cost redus al aprovizionării.

Exxon este prezentă în sectorul upstream din România din noiembrie 2008, când a achiziționat o participație în blocul de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră.

Tranzacția cu Romgaz include toate acțiunile Exxon Mobil Exploration and Production România. Romgaz este cel mai mare producător de gaze naturale din România.

Compania a precizat că se așteaptă ca tranzacția să se încheie în al doilea trimestru al anului 2022.

Ce înseamnă sectorul upstream?

Termenii de producție de petrol și gaze în amonte și în aval se referă la poziția unei companii de petrol sau gaze în lanțul de aprovizionare. Industria petrolului și a gazelor este de obicei împărțită în trei sectoare majore: upstream, midstream și downstream.

  • Producția de petrol și gaze în amonte și în aval se referă la poziția unei companii de petrol sau gaze în lanțul de aprovizionare.
  • Producția de petrol și gaze în amonte este realizată de companii care identifică, extrag sau produc materii prime.
  • Producția de petrol și gaze în aval se ocupă de tot ceea ce ține de activitățile ulterioare producerii țițeiului și gazelor naturale.
  • Midstream face legătura între upstream și downstream și include servicii de transport și depozitare.
  • Companiile integrate de petrol și gaze funcționează în două sau trei dintre aceste fluxuri.
  • Producția de petrol și gaze în amonte este realizată de companii care identifică, extrag sau produc materii prime.

Companiile de producție de petrol și gaze uppstream (aval) sunt mai aproape de utilizatorul final sau de consumator.

Producția și exploatarea petrolului și gazelor în amonte identifică zăcăminte, forează puțuri și recuperează materii prime din subteran. De asemenea, acestea sunt adesea numite companii de explorare și producție.

Exxon Mobil

Exxon Mobil Corporation, denumită în mod stilizat ExxonMobil, este o corporație multinațională americană de petrol și gaze cu sediul în Irving, Texas. Principalele mărci ale ExxonMobil sunt Exxon, Mobil, Esso și ExxonMobil Chemical, care produce plastic, cauciuc sintetic și alte produse chimice. ExxonMobil a variat, între 1996 și 2017, de la prima la a șasea cea mai mare companie cotată la bursă în funcție de capitalizarea bursieră.