Discursul lui Zelenski de la Grammy, cum muzica va răzbate prin tăcerea orașelor ruinate

sursă imagine: CNN
  • În cadrul ceremoniei de decernare a premiilor Grammy a fost integrat un apel din partea președintelui ucrainean.
  • La jumătatea ceremoniei, prezentatorul Trevor Noah a introdus un mesaj video de la Zelenski.
  • Acesta a pus în contrast bucuria găsită prin muzică cu devastarea provocată de invazia Rusiei în țara sa.

În cadrul ceremoniei de decernare a premiilor Grammy a fost integrat un apel surpriză la sprijin din partea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, aflat în război, notează Reuters.

La jumătatea ceremoniei, prezentatorul Trevor Noah a introdus un mesaj video de la Zelenski, care a pus în contrast bucuria găsită prin muzică cu devastarea provocată de invazia Rusiei în țara sa în urmă cu mai bine de o lună.

Care este opusul muzicii? Tăcerea orașelor ruinate și a oamenilor uciși”, a spus Zelenski, purtând un tricou verde, cu o voce răgușită, citat de CNN.

Un Grammy solidar

Muzicienii noștri poartă veste antiglonț în loc de smochinguri”, a spus el. „Ei cântă pentru cei răniți. În spitale.
El a adăugat că „muzica va răzbate oricum” și a vorbit despre faptul că țara sa își apără libertatea „De a trăi. De a iubi. De a suna”.
Zelensky i-a implorat pe cei care ascultă să „Spună adevărul despre război. Pe rețelele voastre de socializare. La televizor. Sprijiniți-ne în orice fel puteți. În orice mod. Dar nu tăceți”.
Și atunci va veni pacea. În toate orașele noastre pe care războiul le distruge”, a spus el. „Cernihiv, Harkov, Volnovakha, Mariupol și altele. Sunt deja legende. Dar eu visez ca ele să trăiască. Și liberi. Liberi ca voi pe scena Grammy”.
Discursul său a fost urmat de o interpretare a piesei „Free” de către cântărețul John Legend, căruia i s-au alăturat artiștii ucraineni Mika Newton, Lyuba Yakimchuk și Siuzanna Igidan.

Premiile Grammy sunt prezentate anual de către Academia Națională a Artelor și Științelor de Înregistrări a Statelor Unite ale Americii pentru realizări deosebite în domeniul înregistrărilor muzicale.