De astăzi omorârea unui animal este pedepsită cu închisoare pâna la 7 ani iar zoofilia e considerată infracțiune

Sursă imagine: whitehorse.vic.gov.au
  • De astăzi a intrat în vigoare modificarea legii care privind protecția animalelor.
  • Conform noilor prevederi, se poate ajunge la o pedeapsă cu închisoarea de 7 ani de zile pentru omorârea unui animal.
  • O persoană poate primi o amendă contravențională cuprinsă între 3.000-12.000 lei dacă nu oferă animalului său un adăpost corespunzător, hrană și apă suficiente.

De astăzi a intrat în vigoare modificarea legii care privind protecția animalelor. Conform noilor prevederi, se poate ajunge la o pedeapsă cu închisoarea de 7 ani de zile pentru omorârea unui animal.

În ce privește amenzile, dacă până acum limitele amenzii erau între 1.000 – 3.000 lei, de acum înainte, o persoană poate primi o amendă contravențională cuprinsă între 3.000-12.000 lei dacă nu oferă animalului său un adăpost corespunzător, hrană și apă suficiente, posibilitatea de mișcare suficientă, îngrijire și atenție și asistență medicală.

În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 484 de azi, 16.05.2022 – a fost publicată Legea nr. 138 din 13.05.2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 205/2004 privind protecția animalelor. Legea va intra în vigoare la 3 zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

Cum este pedepsit abuzul unui animal

Iar noul art. 25. al Legii 205/2004 prevede:

(1) Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă:

a) intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, ablaţia ghearelor, coltilotul ciocului şi dinţilor;

b) despărţirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viaţă în vederea comercializării, exceptând îndepărtarea puilor de mamă înainte de perioada minimă specifică speciei pentru înțărcare;

c) folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, dacă le creează suferință.

(2) Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă:

a) folosirea animalelor sălbatice aparţinând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane şi trupe de artişti ambulanţi, precum şi în orice alte tipuri de spectacole similare;

b) folosirea armelor cu tranchilizant asupra animalelor în alte situații decât pentru imobilizarea acestora;

c) practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;

d) rănirea cu intenție a animalelor.

(3) Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani:

a) uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept;

b) schingiuirea animalelor;

c) organizarea de lupte între animale sau cu animale;

d) zoofilia.