„Cărți în spatele gratiilor”: O închisoare din Bolivia reduce perioada de detenție a deținuților dacă aceștia citesc

  • Deținuții din închisorile din Bolivia au acum posibilitatea de a-și reduce perioada de detenție citind cărți.
  • Programul urmărește să contribuie la alfabetizarea deținuților și să dea speranță, în ciuda unui proces judiciar notoriu de lent.
  • Cărți în spatele gratiilor” oferă deținuților o șansă de a ieși din închisoare cu câteva zile sau săptămâni înainte de data eliberării lor.

Deținuții din închisorile supraaglomerate din Bolivia au acum posibilitatea de a-și reduce perioada de detenție citind cărți, notează Reuters. Programul, influențat de unul din Brazilia, urmărește să contribuie la alfabetizare și să dea speranță, în ciuda unui proces judiciar notoriu de lent.

Programul de stat „Cărți în spatele gratiilor” oferă deținuților o șansă de a ieși din închisoare cu câteva zile sau săptămâni înainte de data eliberării lor. În Bolivia nu există pedeapsa cu închisoarea pe viață sau pedeapsa cu moartea, dar detenția preventivă poate dura mulți ani din cauza unui sistem judiciar lent.

„Cărți în spatele gratiilor”, o nouă șansă pentru deținuți

Programul a fost implementat în 47 de închisori care nu dispun de resurse pentru a plăti programe de educație, reintegrare sau asistență socială pentru deținuți, precizează Biroul Ombudsmanului din Bolivia.

Nadia Cruz, de la biroul Ombudsmanului, a declarat că intenția este de a încuraja deținuții care așteaptă procesul.

„Acest lucru este important, deoarece ceea ce se reduce (din sentințe) este relativ puțin, este vorba de ore sau zile în unele cazuri, în funcție de ceea ce decide comisia”, a declarat ea pentru Reuters.

Cu un salariu zilnic de 8 bolivieni (1,18 dolari), bolivienii încarcerați sunt nevoiți să muncească pentru a putea mânca și pentru a plăti costurile ridicate ale tribunalului pentru a fi eliberați.

Închisorile și penitenciarele din țară suferă de mult timp de condiții supraaglomerate și insalubre, unii deținuți organizând proteste din cauza lipsei de asistență medicală, potrivit Human Rights Watch.