Curtea va evalua drepturile elefantului Happy după ce o organizație a afirmat că e închis ilegal

Young Happy supporter/ Credit J.C.
  • Elefantul Happy, în vârstă de 51 de ani, locuiește în grădina zoologică din Bronx din 1977.
  • În urmă cu patru ani o organizație a început să ceară instanțelor din New York să o elibereze pe Happy.
  • Organizația pentru drepturile animalelor a afirmat că elefantul este închis ilegal.

Elefantul Happy, în vârstă de 51 de ani, locuiește în grădina zoologică din Bronx din 1977. În urmă cu patru ani, organizația Nonhuman Rights Project a început să ceară instanțelor din New York să o elibereze pe Happy într-unul dintre cele două sanctuare pentru elefanți din Statele Unite, afirmând că este închisă ilegal, relatează Reuters.

Grupul a declarat că Happy are dreptul la „habeas corpus”, un proces legal prin care persoanele reținute ilegal sau cineva care acționează în numele lor poate cere informații despre motivul pentru care sunt reținute.

Legea din New York nu definește „persoană”, iar grupul a declarat că elefantul ar trebui să fie recunoscut ca atare.

Elefanții sunt ființe autonome care posedă abilități cognitive complexe”, a scris grupul într-o petiție din 2018.

„Interesul lui Happy de a-și exercita această autonomie și libertate corporală este la fel de fundamental pentru ea ca și pentru noi”.

Soarta elefantului Happy ăn grădina zoologică

Happy a fost ținut singur într-o incintă de un acru (0,4 hectare) la grădina zoologică din jurul anului 2006, conform înregistrărilor din instanță. Elefanții sunt animale gregare și orientate spre familie, cu o viață socială complexă. Partenerul ei de lungă durată, Grumpy, a fost atacat de alți doi elefanți la începutul aceluiași deceniu.

Grădina Zoologică din Bronx, administrată de Wildlife Conservation Society, spune că elefantul este bine îngrijită, iar mutarea ei într-un sanctuar nu ar servi intereselor sale.