Cum se schimbă homofobia în fotbalul masculin după coming out-ul atacantului de la Blackpool

Jake Daniels #43 of Blackpool shakes pads with Ronnie Edwards #2 of Peterborough United after the game in Peterborough, United Kingdom on 5/7/2022. (Photo by Mark Cosgrove/News Images/Sipa USA)(Sipa via AP Images)
  • Anunțul lui Jake Daniels potrivit căruia este homosexual, îl transformă în singurul fotbalist profesionist de sex masculin din Marea Britanie care este în activitate și care este homosexual în mod deschis.
  • Daniels, în vârstă de 17 ani, a descris gestul ca fiind o „ușurare” și a fost întâmpinat cu sprijin și laude din partea unor personalități importante.
  • El a fost lăudat de personalități naționale, precum premierul Boris Johnson și prințul William.

Anunțul lui Jake Daniels, atacantul lui Blackpool, potrivit căruia este homosexual trasformă fotbalul din Marea Britanie. El a devenit singurul fotbalist profesionist de sex masculin din Marea Britanie care este în activitate și care este homosexual în mod deschis.

Daniels, în vârstă de 17 ani, a descris gestul ca fiind o „ușurare” și a fost întâmpinat cu sprijin și laude din partea unor personalități importante din fotbalul masculin și nu numai, printre care Gary Lineker, Harry Kane și Sir Ian McKellen. De asemenea, el a fost lăudat de personalități naționale, precum premierul Boris Johnson și prințul William, care au declarat că ieșirea lui Daniels va „ajuta la eliminarea barierelor”.

Primul fotbalist profesionist din Marea Britanie care a dezvăluit că e homosexual a fost Justin Fashanu, în 1990. Sprijinul pentru Daniels a fost un contrast puternic cu reacțiile homofobe la adresa lui Fashanu, care s-a sinucis în 1998, la vârsta de 37 de ani.

Sportul din Marea Britanie a fost mult timp afectat de homofobie și a fost considerat un loc nesigur pentru jucătorii LGBT+. În 2017, un raport al Camerei Comunelor a concluzionat că „în ciuda schimbării semnificative a atitudinii societății față de homosexualitate în ultimii 30 de ani, acest progres se reflectă foarte puțin în fotbal”.

Cum s-a luptat fotbalul cu homofobia

Fotbalul profesionist masculin este ultimul dintre cele trei sporturi cele mai populare din Marea Britanie, după rugby și cricket, în care un jucător profesionist de elită activ a făcut coming out. Jucătorul de rugby Gareth Thomas a făcut acest lucru în 2009, iar jucătorul de cricket Steven Davies în 2011.

FA, organismul care guvernează fotbalul în Anglia și Țara Galilor, a introdus prima sa inițiativă împotriva homofobiei în 2012, Opening Doors and Joining In. De atunci, FA a sprijinit atât campania Fotbal contra homofobiei, cât și campania Rainbow Laces. Cu toate acestea, cercetările indică faptul că eforturile depuse de organismele de conducere din domeniul sportului pot fi insuficiente și pot fi ineficiente în ceea ce privește implementarea efectivă a schimbărilor.

Deși nu știu cât de conștienți erau Daniels și colegii săi de aceste campanii în timp ce creșteau, există dovezi dintr-un studiu realizat în 2017 la o academie de fotbal pentru băieți, care a dezvăluit „atitudini progresiste față de homosexualitate” în rândul unui mic grup de copii de 14-15 ani. Acest lucru sugerează că atitudinile devin mai incluzive – deși băieții din cadrul studiului s-au simțit incapabili să conteste individual homofobia atunci când au observat-o.

Impactul deciziei lui Daniels

La 17 ani, Daniels a crescut în contextul unei culturi populare care este mai diversă ca niciodată în ceea ce privește genul și sexualitatea. Există povești mai vizibile despre persoanele și comunitățile LGBTQ+ în general și în lumea sportului. Datorită deceniilor de activism, cultura LGBTQ+ are un loc în mainstream, iar fotbalul beneficiază de această mișcare.

Fotbalul feminin este mai avansat în ceea ce privește celebrarea jucătoarelor lesbiene și bisexuale la nivel internațional. Numai la Cupa Mondială feminină FIFA 2019 au participat 40 de femei out – jucătoare, antrenoare și manageri – oferind o dovadă în plus că fotbalul feminin este un mediu mai sigur decât cel masculin. Acest lucru s-ar putea datora faptului că femeile din sport au trebuit să se confrunte cu stereotipuri sexiste și homofobe de foarte mult timp.

Impactul deciziei lui Jake Daniels de a face coming out nu poate fi subestimat. Nu numai că îi va permite acestuia să fie pe deplin el însuși – și poate un jucător și mai bun -, ci va schimba cultura fotbalului profesionist masculin de elită.