Bărbatul care vrea să facă din statul pe scaun un sport extrem

Robert Silk își testează rezistența pe Insula Cuverville din Antarctica./ sursă imagine: Atlas Obscura
  • Robert Silk este inventatorul și practicantul sportului: „chair-sitting” (statul pe saun).
  • Aceasta este o activitate de anduranță care presupune să stea în medii extreme.
  • Cea mai lungă ședere a acestuia este de o perioadă de 14 ore și 27 de minute în Parcul Național Joshua Tree din California.

Robert „Robby” Silk, în vârstă de 49 de ani, este inventatorul și practicantul sportului: „chair-sitting” (statul pe saun), notează Atlas Obscura. Aceasta este o activitate de anduranță încă în evoluție, pe care Silk a inițiat-o și care presupune să stea în medii extreme, de la răsărit până la apus, fără niciun fel de cronometre sau dispozitive electronice.

Pe 21 iunie 2020, Silk a finalizat cea mai lungă ședere de până acum: o perioadă de 14 ore și 27 de minute în Parcul Național Joshua Tree din California. Înainte de Antarctica, acest trend-setter în devenire se așezase doar în decoruri deșertice, inclusiv în Sedona, Arizona, și în Parcul Regional McDowell Mountain din North Scottsdale, în statul american.

Statul pe scaun, un sport de anduranță

În ciuda notorietății evidente pe care o aduce competiția de stat pe scaun, Silk spune că o face din aceleași motive pentru care oamenii aleargă la maraton: pentru a lua o pauză de la banalitățile și rutina zilnică și pentru a se testa pur și simplu. Este implicat chiar și un antrenament, deoarece statul așezat pentru perioade lungi de timp poate face ravagii asupra a orice, de la stabilitatea mentală până la dexteritatea fizică.

Silk este, până în prezent, singurul concurent. Obiectivul general al sportului este de a termina cea mai dificilă ședință posibilă. Pentru deșert, acest lucru înseamnă, în general, un factor de temperatură ridicată, gradele totale de căldură și durata zilei.

Într-un loc precum Antarctica, unde accentul se pune mai mult pe ședința extremă, Silk spune în glumă că formarea de ghețari pe vârfurile scaunului poate fi un lucru bun.

Cred că statul extrem în șezut are capacitatea de a rivaliza cu alte sporturi de anduranță în aer liber, inclusiv cățăratul și chiar statul la bară.”