Un muzeu a împrumutat unui artist 84 de mii de dolari pentru un tablou gol. Ce a făcut cu banii

Vineri, la deschiderea unei expoziții despre viitorul muncii la un muzeu de artă danez, vizitatorii ar fi trebuit să vadă două rame mari de tablouri pline cu bancnote în valoare totală de 84.000 de dolari, transmite CNN style.

Piesele trebuiau să fie reproduceri a două lucrări ale artistului Jens Haaning, care a folosit anterior bani înrămați pentru a reprezenta salariile medii anuale ale unui austriac și ale unui danez – în euro și, respectiv, în coroane daneze.

Când Muzeul de Artă Modernă Kunsten din Aalborg a primit lucrările recreate înainte de expoziție, personalul galeriei a făcut o descoperire surprinzătoare: ramele erau goale. În loc să fie opera unor hoți, banii împrumutați lipseau datorită artistului, care spune că păstrează banii „în numele artei”.

„Am ales să realizez o nouă lucrare pentru expoziție, în loc să prezint cele două lucrări vechi de 14, respectiv 11 ani”, a declarat Haaning muzeului într-un e-mail, al cărui text este afișat acum lângă ramele goale.

Dispută contractuală

Pe lângă faptul că i-a împrumutat lui Haaning 534.000 de coroane daneze (84.000 de dolari) pentru operele de artă pline de bani, Muzeul Kunsten a fost de acord să plătească încă 10.000 de coroane (1.571 de dolari) pentru opera sa, precum și să acopere costuri precum încadrarea și livrarea. Dar artistul a declarat că proiectul l-ar fi lăsat în continuare fără bani, din cauza costurilor de studio și a salariilor personalului.

„În mod normal, mă aflu într-o situație mai bună atunci când expun în străinătate. Sunt danez și este (un) muzeu danez, iar ei se așteaptă să investesc pentru că apoi poate într-o zi vor cumpăra ceva”, a spus artistul.

Directorul muzeului Kunsten, Lasse Andersson, a susținut că muzeul și-a respectat partea sa din acord.

„Este foarte important pentru noi, deoarece am fost întotdeauna cunoscuți pentru că onorăm contractele și, de asemenea, plătim artiștilor un onorariu rezonabil”, a declarat el prin telefon.


Haaning a declarat că nu intenționează să returneze banii și că nu este „îngrijorat” de posibilele consecințe. Andersson a spus că artistul are termen până în ianuarie, când se încheie expoziția, pentru a rambursa împrumutul, după care muzeul va lua în considerare acțiuni legale.


Deocamdată, muzeul expune „Take the Money and Run” așa cum este, punând-o pe o platformă pentru a fi analizată și criticată. În lumea artei, operele care pun la îndoială valoarea artei în sine – cum ar fi Maurizio Cattelan care lipește o banană de un perete sau Banksy care distruge un tablou la licitație – nu sunt o noutate. Nu sunt nici operele de artă invizibile, cu regretatul Yves Klein care a expus o cameră goală în fața a mii de oameni în 1958.