Studiu. Bărbații cu venituri mari sunt mai predispuși la afecțiuni cardiovasculare

Ai bani, ai și probleme cu inima. Asta dacă ești bărbat. Este concluzia unui studiu prezentat de Societatea Japoneză de Circulație, care a examinat 4.300 de angajați. Astfel, bărbații cu venituri mai mari au fost de aproape două ori mai predispuși să dezvolte hipertensiune arterială.

Și în timpul rezidențiatului învățăm că există mai mulți factori de risc, major, minor, pentru apariția bolilor cardiovasculare. Stresul face parte din acești factori de risc major prin cumularea lor, nu prin a fi doar un factor de risc”, a afirmat Oren Iancovici, medic specialist cardiolog la Facultatea de Medicină.

Tiberiu Stoian, CEO-ul Exonia, spune că stresul face parte din fișa postului unui antreprenor. Dar încearcă să elimine orice situație conflictuală de la locul de muncă – atât pentru el, cât și pentru angajații lui.

„Stresul inerent există, pentru că este caracteristic celor care fac ceva. Sunt conștient de efectele pe care stresul pe de-o parte asupra mea, indirect asupra familiei mele, dar și asupra echipei care lucrează și care, sau de care depinde productivitatea fabricii”, spune el.

Medicul cardiolog Oren Iancovici a mai spus că o persoană poate să nu fie stresată în general, dar să dezvolte o problemă cardiacă în urma unui episod major de stres.

„Important este să încercăm să nu fim stresați, pentru că stresul ne duce indirect la boli cardiovasculare, dar nici să fumăm mai mult, să nu avem grijă de noi, să nu mai facem sport, să mâncăm prost; și prin asta să ne îmbolnăvim”, a mai adăugat acesta.