- Un nou studiu relevă că persoanele care beau cafea par să aibă un risc mai mic de deces prematur.
- Cercetătorii au descoperit că persoanele care au consumat o cantitate moderată de cafea în fiecare zi au avut un risc mai mic de deces pe o perioadă de șapte ani.
- Cea mai mare reducere, un risc de deces cu 29% mai mic, a fost observată în cazul celor care beau între 2,5 și 4,5 cești de cafea neîndulcită pe zi.
Un nou studiu relevă că persoanele care beau cafea par să aibă un risc mai mic de deces prematur.
Potrivit British Coffee Association, în Marea Britanie se beau zilnic aproximativ 98 de milioane de cești de cafea, iar National Coffee Association arată că în SUA această cifră este de aproximativ 517 milioane de cești, scrie The Guardian.
Cercetătorii din China au descoperit că persoanele care au consumat o cantitate moderată de cafea în fiecare zi, îndulcită sau nu, au avut un risc mai mic de deces pe o perioadă de șapte ani decât cele care nu au consumat cafea.
Studiul, publicat în Annals of Internal Medicine, se bazează pe date de la peste 171.000 de participanți la UK BioBank – care a colectat informații genetice, despre stilul de viață și sănătate de la peste 500.000 de persoane de la începuturile sale în 2006, inclusiv detalii despre obiceiurile de consum de cafea ale participanților.
Echipa a folosit date din certificatele de deces pentru a urmări participanții pentru o perioadă medie de șapte ani, începând cu 2009, timp în care au murit 3.177 de persoane.
După ce a luat în considerare factori precum vârsta, sexul, etnia, nivelul de educație, statutul de fumător, cantitatea de activitate fizică, indicele de masă corporală și regimul alimentar, echipa a constatat că, în comparație cu cei care nu au băut această infuzie, persoanele care au consumat cafea neîndulcită au avut cel mai mic risc de deces.
Cafea cu sau fără zahăr
Cea mai mare reducere, un risc de deces cu 29% mai mic, a fost observată în cazul celor care beau între 2,5 și 4,5 cești pe zi.
Reduceri ale riscului de deces au fost observate și în cazul cafelei îndulcite cu zahăr, cel puțin pentru cei care beau între 1,5 și 3,5 cești pe zi. Tendința a fost mai puțin clară în cazul persoanelor care au folosit îndulcitori artificiali.
Cu toate acestea, studiul i-a chestionat pe participanți cu privire la consumul de cafea și la alte obiceiuri doar o singură dată și s-a bazat pe autodenunțuri. Cei mai mulți dintre cei care au folosit zahăr au adăugat doar o lingură în băutură – ceea ce înseamnă că nu este clar dacă rezultatele ar fi valabile și în cazul cafelelor speciale cu un conținut ridicat de zahăr.
Aveed Sattar, profesor de medicină metabolică la Universitatea din Glasgow, care nu a fost implicat în această lucrare, a avertizat că rezultatele – deși interesante – nu sunt clare.
„Natura observațională a acestui nou studiu înseamnă că aceste concluzii sunt departe de a fi definitive”, a spus el.
Partenerii noștri