Oamenii de știință neutralizează veninul de viperă cu un compus din fructe și legume

Vipera Bothrops Jararaca
  • Cercetătorii brazilieni au descoperit că o substanță care se găsește în fructe și legume poate neutraliza veninul unei specii de vipere.
  • În Brazilia, vipera Bothrops jararaca, numit și „yarara”, este responsabil pentru majoritatea celor aproximativ 26.000 de mușcături de șarpe.
  • Descoperirea ar putea completa tratamentul standard cu serul antibotic.

Cercetătorii brazilieni au descoperit că o substanță care se găsește în fructe și legume poate neutraliza veninul unei vipere otrăvitoare din America de Sud, relatează Reuters.

În Brazilia, vipera Bothrops jararaca, numit și „yarara”, este responsabil pentru majoritatea celor aproximativ 26.000 de mușcături de șarpe înregistrate în fiecare an în țară, potrivit bazei de date online Reptile Database.

Studiul, realizat de Institutul Butantan din Sao Paulo și publicat în revista Frontiers in Pharmacology, a constatat că o versiune modificată a compusului rutină ( substanță chimică naturală, care se găsește în florile, în frunzele și în tulpinile multor plante, folosită în medicină), „succinil rutină solubilă în apă”, poate întârzia efectul unei mușcături otrăvitoare.

Descoperirea ar putea completa tratamentul standard cu serul antibotic, oferind o soluție de urgență pentru cei mușcați în locuri îndepărtate, unde accesul imediat la serviciile medicale este imposibil.

Marcelo Santoro, care a coordonat cercetarea, a declarat că serul tratează principalele efecte ale mușcăturii de șarpe.