- Pavlo Makov a reprezentat Ucraina la Bienala de la Veneția.
- Acesta a prezentat lucrarea „Fântâna epuizării”.
- Artista britanică Sonia Boyce a câștigat cel mai important premiu în cadrul Bienalei de la Veneția.
Pavlo Makov este un artist ucrainean care a fost invitat la Bienala de la Veneția, eveniment ajuns la a 59-a ediție. Aici și-a prezentat lucrarea „The Fountain of Exhaustion”, găzduită în Pavilionul Ucrainei. Lucrarea a ajuns în Italia după o lungă călătorie sub amenințatea bombelor și este formată din șaptezeci și opt de pâlnii dispuse în formă de piramidă, prin care apa coboară foarte încet. Ideea s-a născut în 1995, când orașul său, Harkov, a rămas fără apă timp de mai multe săptămâni. Astăzi, însă, ea capătă noi semnificații, inclusiv „epuizarea umanității”.
La Veneția, Ucraina a fost reprezentată nu doar prin „Fântâna epuizării”, ci și în piața amenajată în grădinile Bienalei. Aici, o grămadă de saci albi aranjați unul peste altul amintește de încercarea de a proteja principalele monumente ucrainene de bombardamente. Între timp, pavilionul rusesc a rămas închis.
Cine a câștigat Leul de Aur la Bienala din acest an
Artista britanică Sonia Boyce a câștigat cel mai important premiu în cadrul Bienalei de la Veneția. Aceasta a primit Leul de Aur pentru lucrarea „Feeling Her Way” („Simțind calea ei”), care a combinat video, colaj, muzică și sculptură. Boyce este prima femeie de culoare care a reprezentat Marea Britanie.
Lucrarea ei prezintă videoclipuri cu cinci muzicieni de culoare care improvizează și se joacă cu vocile lor. „Încăperile pavilionului [britanic] sunt pline de sunete – uneori armonioase, alteori ciocnite – care întruchipează sentimente de libertate, putere și vulnerabilitate”, potrivit British Council, care a comandat lucrarea.
Juriul format din cinci persoane al bienalei l-a lăudat pe Boyce pentru că a ridicat „întrebări importante legate de repetiție”, spre deosebire de muzica perfect acordată, precum și pentru că a creat „relații între voci sub forma unui cor în depărtare”.
„Bienala de Artă se prezintă cu adevărat cu o mare ediție internațională: Veneția și Italia se află în centrul atenției lumii. Este o ediție fantastică, cu o mare participare, cu artiști de mare calitate, care arată că atunci când Italia investește în internaționalizare, în arta contemporană sau în arhitectura contemporană, este un punct de referință nu numai pentru trecutul său glorios, ci și pentru prezentul său foarte puternic”. Această declarație a fost făcută de ministrul culturii, Dario Franceschini, în fața jurnaliștilor la Veneția.
Partenerii noștri