„Mai mulți bani, mai multe probleme” – spunea Biggy Smalls (sau Notorius B.I.G.) într-un videoclip. Sigur, una e să cânți cu el la radio și alta e să și crezi ce spune.
Un răspuns general auzit de la oameni este „lasă-mă să fiu bogat ca tine și mă descurc cumva cu problemele mai multe care vor veni peste mine”.
Se pare însă că rapperul are dreptate.
Există mai multe studii care spun că mai mulți bani nu aduc mai multă fericire și că, odată ce depășim un nivel de venituri, fericirea noastră începe să scadă.
Așa o fi?
TOP ARTICOLE
Desigur, când nu avem bani, orice îmbunătățire aduce și o contribuție la nivelul nostru de fericire. Dar cu limită. Un studiu celebru efectuat de Universitatea Princeton în 2010 spune că nivelul nostru de fericire crește până ajungem la nivelul de 75.000 de dolari americani pe an, iar de acolo, oricât am câștiga peste, nu ne va aduce extra satisfacție în viață.
Mai mult, o cercetare din 2018 al Universității Purdue spune că odată ce depășim pragul de 105.000 de dolari pe an, nu numai că nu devenim mai fericiți, dar fericirea începe să scadă.
La acestea se mai poate adăuga si studiul facut de Universitatea din Irvine, California, din ale cărui rezultate rezultă ideea că și modul în care percepem fericirea se schimbă odată cu nivelul de venit.
Cu cât câștigăm mai mult, cu atât tindem să fim mai concentrați pe noi și pe realizările noastre, devenind mai puțin emoționali, iar cu cât câștigăm mai puțin, cu atât suntem mai atenți la oamenii din jurul nostru, la conexiunile noastre și atât simțim mai multe emoții. Acum, știind toate acestea, credeți că Biggy a avut dreptate?
Partenerii noștri