Novak Djokovic: „Nu sunt anti-vax, dar voi sacrifica trofeele dacă mi se spune să mă vaccinez”

  • Novak Djokovic a declarat că ar prefera să piardă viitoarele trofee de tenis decât să fie obligat să se vaccineze.
  • El a spus că nu ar trebui să fie asociat cu mișcarea anti-vax, dar a susținut dreptul individului de a alege.
  • Acesta a fost expulzat din Australia luna trecută, după ce guvernul i-a anulat viza.

Novak Djokovic a declarat penrtru publicația BBC că ar prefera să piardă viitoarele trofee de tenis decât să fie obligat să se vaccineze împotriva COVID-19. El a spus că nu ar trebui să fie asociat cu mișcarea anti-vax, dar a susținut dreptul fiecăruia de a alege să se vaccineze sau nu.

Câștigătorul de 20 de Grand Slam-uri a fost expulzat din Australia luna trecută, după ce guvernul i-a anulat viza în urma unei dispute legate de statutul său privind vaccinul.

Djokovic, care este numărul unu mondial în tenisul masculin, a declarat că a obținut o scutire medicală pentru a intra în țară pentru a juca la Australian Open, deoarece trecuse recent prin boală.

Cu toate acestea, ministrul imigrației din această țară, Alex Hawke, a anulat personal viza lui Djokovic, pe motiv că prezența sa ar putea incita la „tulburări civile” și încuraja sentimentele anti-vaccin.

Djokovic: Am susținut întotdeauna libertatea de a alege ce îți bagi în corp.”

„Nu am fost niciodată împotriva vaccinării,” a declarat el pentru BBC, confirmând că a fost vaccinat în copilărie, „dar am susținut întotdeauna libertatea de a alege ce îți bagi în corp.”

Pentru că principiile de luare a deciziilor asupra corpului meu sunt mai importante decât orice titlu sau orice altceva. Încerc să fiu în ton cu corpul meu cât mai mult posibil.”

El a declarat că e deschis în ceea ce privește posibilitatea de a fi vaccinat în viitor, „deoarece încercăm cu toții să găsim, în mod colectiv, cea mai bună soluție posibilă pentru a pune capăt COVID-ului”.

„Nu am fost niciodată împotriva vaccinării. Înțeleg că, la nivel global, toată lumea încearcă să depună un mare efort pentru a gestiona acest virus și pentru a vedea, sperăm, un sfârșit în curând al acestui virus.”

De ce a fost expulzat din Australia

„Înțeleg că există o mulțime de critici și înțeleg că oamenii vin cu diferite teorii despre cât de norocos am fost sau cât de convenabil este,” a recunoscut el.

Dar nimeni nu este norocos și convenabil de a obține Covid. Milioane de oameni s-au luptat și încă se luptă cu Covid în întreaga lume. Așa că iau acest lucru foarte în serios, chiar nu-mi place ca cineva să creadă că am folosit ceva în mod abuziv sau în favoarea mea, pentru a obține, știți, un test PCR pozitiv și, în cele din urmă, pentru a merge în Australia.”

Așa că, de fapt, ceea ce probabil că oamenii nu știu este că nu am fost expulzat din Australia pe motiv că nu am fost vaccinat, că am încălcat vreo regulă sau că am făcut o eroare în declarația de viză. Toate acestea au fost de fapt aprobate și validate de Curtea Federală a Australiei și de ministrul Imigrației.”

„Motivul pentru care am fost expulzat din Australia a fost acela că ministrul imigrației și-a folosit puterea discreționară de a-mi anula viza pe baza percepției sale că aș putea crea un sentiment anti-vaccin în țară sau în oraș, lucru cu care nu sunt deloc de acord.”