- Uniunea Europeană a adoptat vineri, în mod oficial, cel de-al cincilea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.
- Acestea includ interdicții privind importul de cărbune, lemn, produse chimice și alte produse.
- UE a fost creată inițial cu scopul de a pune capăt războaielor frecvente și sângeroase dintre vecini.
Uniunea Europeană a adoptat vineri, 8 aprilie 2022, în mod oficial, cel de-al cincilea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv interdicții privind importul de cărbune, lemn, produse chimice și alte produse, notează Reuters.
„Interzicerea achiziționării, importului sau transferului de cărbune și de alți combustibili fosili solizi în UE, dacă aceștia provin din Rusia sau sunt exportați din Rusia, începând cu august 2022. Importurile de cărbune în UE au în prezent o valoare de 8 miliarde EUR pe an”, a declarat Josep Borrell.
Cărbunele și oțelul au un răsunet istoric în ce a însemnat prima formă de viață a Uniunii Europene. UE a fost creată inițial cu scopul de a pune capăt războaielor frecvente și sângeroase dintre vecini, care au culminat cu cel de-al Doilea Război Mondial.
Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului (CECO) a fost prima agenție administrativă inter-europeană înființată prin Tratatul de la Paris din 1951 – ratificat ulterior în 1952 – cu scopul de a elimina frontierele și tarifele dintre industriile cărbunelui și oțelului din Europa de Vest.
CECO, înființată pentru a evita viitoarele conflicte
Propunerea de a înființa această comunitate a fost anunțată de Robert Schuman în timpul discursului său de la 9 mai 1950, acum Ziua Europei.
Motivul principal al înființării CECO, era nevoie de un nou cadru economic și politic pentru a evita viitoarele conflicte franco-germane.
Acest ideal a intrat în vigoare și la 18 aprilie 1951, când Belgia, Franța, Olanda, Italia, Luxemburg, Germania au înființat Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului prin Tratatul de la Paris.
Odată cu semnarea Tratatului de la Roma, la 25 martie 1957, cele șase țări au decis să facă un pas mai departe prin înființarea Comunității Economice Europene (CEE) și crearea unei piețe interne comune.
Denumirea de „Uniunea Europeană” a înlocuit oficial denumirea de „Comunitatea Economică Europeană” în 1992, odată cu semnarea Tratatului de la Maastricht.
Partenerii noștri