Twitter. Ce libertate de exprimare își dorește Elon Musk: a lui sau a noastră?

sursă imagine: Hepta
  • Elon Musk este considerat cel mai bogat om al planetei.
  • Acesta a cumpărat Twitter cu 44 de miliarde de dolari.
  • Atunci când giganții pieței libere preiau conducerea marilor instituții mass-media, apar îngrijorări cu privire la direcția în care se îndreaptă libertatea de exprimare.

Elon Musk este considerat cel mai bogat om al planetei. Acest statut a dus la iluzia că ar putea transforma spațiul cibernetic într-un rai, sau iad, al „absolutismului” libertății de exprimare prin intermediul unei achiziții a Twitter în valoare de 44 de miliarde de dolari.

Atunci când giganții pieței libere precum Musk sau Jeff Bezos (care a cumpărat Washington Post în 2013) preiau conducerea marilor instituții mass-media, apar îngrijorări cu privire la direcția în care se îndreaptă libertatea de exprimare.

„Libertatea de exprimare este piatra de temelie a unei democrații funcționale, iar Twitter este piața digitală a orașului unde sunt dezbătute chestiuni vitale pentru viitorul umanității”, a spus Musk.

Îi pasă lui Musk de libertatea de exprimare a utilizatorilor? Conform „curățeniei” pe care a făcut-o la Tesla cu angajații „nesupuși”, am putea spune că îi pasă mai mult de libertatea lui de exprimare decât de a noastră.

Libertatea de exprimare după regulile UE

Imediat după care s-a aflat despre acordul lui Musk cu Twitter, Uniunea Europeană a anunțat că va adopta o Lege privind serviciile digitale. Șeful pieței interne a Uniunii Europene a declarat marți că Elon Musk poate adapta Twitter așa cum dorește după ce va achiziționa site-ul de socializare, dar l-a avertizat pe miliardar că blocul comunitar are reguli stricte pentru platformele online pentru a combate conținutul ilegal, notează Reuters.

Aceasta va spori considerabil puterile blocului pentru a restricționa conținutul care promovează terorismul, abuzul sexual asupra copiilor, discursul instigator la ură (pe care UE a avut tendința de a-l defini în termeni largi), dezinformarea, frauda comercială și alte discursuri care pun probleme pentru siguranța individuală sau pentru societatea democratică. Pentru fiecare dintre categoriile de conținut care sunt acoperite de legea UE, se pot aplica amenzi mari pentru încălcări, așa că singura modalitate de a evita amenzile ar fi să continue să facă monitorizare.