Tabăra de bază de pe Everest o să fie mutată din cauza încălzirii globale

Sursă imagine: Hepta
  • Nepalul se pregătește să mute tabăra de bază de pe Everest.
  • Această acțiunie vine în urma că încălzii globale și activității umane care o fac nesigură.
  • Tabăra este situată pe ghețarul Khumbu.

Nepalul se pregătește să mute tabăra de bază de pe Everest, deoarece încălzirea globală și activitatea umană o fac nesigură, notează BBC.

Aceasta este folosită de până la 1.500 de persoane în sezonul de alpinism de primăvară, și este situată pe ghețarul Khumbu, un ghețar care se subțiază rapid.

O nouă locație urmează să fie găsită la o altitudine mai mică, unde nu există gheață pe tot parcursul anului, a declarat un oficial pentru BBC.

Cercetătorii spun că apa provenită din topire destabilizează ghețarul, iar alpiniștii spun că în tabăra de bază apar din ce în ce mai multe crevase în timp ce ei dorm.

„Ne pregătim acum pentru relocare și vom începe în curând consultările cu toate părțile interesate”, a declarat pentru BBC Taranath Adhikari, directorul general al departamentului de turism din Nepal.

„În esență, este vorba despre adaptarea la schimbările pe care le vedem în tabăra de bază și a devenit esențială pentru sustenabilitatea afacerii de alpinism în sine”.

Tabăra se află în prezent la o altitudine de 5.364 de metri. Noua tabără va fi cu 200m până la 400m mai jos, a declarat dl Adhikari.

Planurile urmează recomandările unui comitet format de guvernul nepalez pentru a facilita și monitoriza alpinismul în regiunea Everest.