Statuia controversată a Căpitanului Cook a fost cumpărată de proprietarul unei companii de demolări

image source: https://live-production.wcms.abc-cdn.net.au/
  • Viitorul controversatei statui a Căpitanului Cook din Australia a fost decis.
  • Noul său custode este Martin Anton, proprietarul unei companii de demolări din Far North Queensland.
  • În ultimii ani au existat apeluri pentru ca statuia să fie îndepărtată sau demolată, iar aceasta a fost de mai multe ori în centrul unor proteste politice.

Viitorul controversatei statui a Căpitanului Cook din Cairns, Australia a fost decis, la câteva luni după ce Universitatea James Cook a cumpărat terenul pe care se află aceasta.

Noul său custode este Martin Anton, proprietarul unei companii de demolări din Far North Queensland. „Pur și simplu nu am vrut să fie dărâmată cu buldozerul de cineva”, a declarat el pentru publicația ABC Australia.

În ultimii ani, au existat apeluri pentru ca statuia să fie îndepărtată sau demolată, iar aceasta a fost de mai multe ori în centrul unor proteste politice.

Noul proprietar a declarat că are amintiri mai inocente despre statuie, de când a fost ridicată în 1972.

„Toți copiii pe care îi cunoșteam și care locuiau în Mareeba și în toate zonele periferice, știau întotdeauna că se află în Cairns când îl vedeau pe Căpitanul Cook făcându-le cu mâna„, a spus el.

Anton a declarat că ar dori să readucă statuia într-un spațiu public dacă integritatea acesteia i-ar permite și dacă ar putea găsi o locație potrivită, dar în acest moment nu are planuri concrete.

Controversatul Căpitan Cook

James Cook care, deși nu este australian, a fost una dintre cele mai importante figuri pentru Australia. Cook a întruchipat compasiunea umanitară a Iluminismului, dar și viziunea sa despre cultura europeană ca fiind progresistă și superioară, deși interacțiunea cu indigenii australieni a zdruncinat oarecum această viziune.

Căpitanul Cook a avut o istorie complexă în regiune, unde echipajul său a ajuns la țărm pentru o primă întâlnire sângeroasă între maori și europeni. Acesta a purtat cu el și perspectiva britanică de explorare și cucerire, chiar dacă mai târziu a regretat acest lucru. Este un simbol al valului cultural care a dus la atâtea suferințe pentru indigenii australieni, sau a fost în fruntea acestuia, astfel încât este de înțeles o parte din animozitatea îndreptată împotriva lui.