Oamenii de știință au reușit să cultive plante în solul de pe Lună, pentru prima dată în istorie

Sursă imagine: Hepta
  • Pentru prima dată în istorie, cercetătorii au folosit solul de pe Lună pentru a crește cu succes plante.
  • NASA, care a finanțat cercetarea, a declarat că această descoperire deschide calea pentru posibilitatea de a recolta plante în habitatele de pe Lună în viitor.
  • Micile mostre de sol provin din misiunile Apollo 11, 12 și 17 pe Lună.

Pentru prima dată în istorie, cercetătorii au folosit solul de pe Lună pentru a crește cu succes plante, potrivit unui studiu publicat joi în Communications Biology, notează The Guardian. NASA, care a finanțat cercetarea, a declarat că această descoperire deschide calea pentru posibilitatea de a recolta plante în habitatele de pe Lună în viitor.

Cercetătorii de la Universitatea din Florida au primit solul lunar, numit și regolit lunar, de la NASA pentru a realiza experimentul. Micile mostre de sol provin din misiunile Apollo 11, 12 și 17 pe Lună.

„Am vrut să facem acest experiment pentru că, de ani de zile, ne-am pus această întrebare: Ar crește plantele în solul lunar?”, a declarat joi, într-un comunicat, unul dintre autorii studiului, Rob Ferl. „Răspunsul, se pare, este da”.

Solul de pe Lună

Cercetătorii au pus în ghiveci aproximativ un gram de sol lunar, l-au umezit cu o soluție nutritivă și au adăugat semințe de creson de talie – o plantă cunoscută și sub numele de Arabidopsis thaliana, originară din Eurasia și Africa și ușor de cultivat. Cercetătorii au pus apoi tăvile în cutii de terariu și au adăugat zilnic soluție nutritivă, a precizat NASA. Un grup de control a folosit cenușă vulcanică drept sol.

Potrivit studiului, toate plantele au germinat în 48 până la 60 de ore.

După 20 de zile, secvențierea ARN a plantelor a arătat că cele cultivate în solul lunar au fost supuse stresului și au reacționat în moduri în care plantele reacționează de obicei în medii dure, a precizat NASA.

Odată cu viitoarele misiuni robotizate ale NASA la Polul Sud al Lunii, cercetătorii au declarat că vor continua să cerceteze solul lunar.