Nava „Endurance” a fost găsită în apele din Antarctica la 107 ani de la scufundare

The wreck of Shackleton’s Endurance, with the wheel visible. Weddell Sea, Antarctica, March 2022. Image source: Endurance22
  • Oamenii de știință au găsit și au filmat una dintre cele mai mari epave nedescoperite vreodată, la 107 ani după ce s-a scufundat.
  • Endurance, nava pierdută a exploratorului antarctic Sir Ernest Shackleton, a fost găsită în weekend pe fundul Mării Weddell.
  • Nava a fost zdrobită de gheața de mare și s-a scufundat în 1915, obligându-i pe Shackleton și pe oamenii săi să facă o evadare uimitoare pe jos și în bărci mici.

Nava pierdută a lui Ernest Shackleton, Endurance, a fost descoperită în apele Mării Weddell din Antarctica. Endurance a fost strivită și scufundată de banchiză în 1915, în timpul încercării eșuate a lui Shackleton de a traversa continentul antarctic, și a rămas pierdută în adâncuri timp de mai bine de un secol.

Acum, epava a fost găsită, filmată și cercetată de membrii expediției Endurance22, care a pornit în căutarea epavei în februarie 2022. După săptămâni întregi de supraveghere a fundului mării, epava a fost localizată la începutul lunii martie 2022, la 100 de ani de la moartea lui Shackleton, în 1922, notează History Hit.

În imaginile surprinse de echipa Endurance22 cu ajutorul unor vehicule submersibile, Endurance poate fi văzută în detalii rafinate, cu spire de frânghie înfășurate pe punte, cu roata navei în poziție verticală și cu inscripția de alamă „Endurance” pe pupa, care strălucește încă după un secol sub apă.

Epava a rămas intactă

Mensun Bound, directorul de explorare al Endurance22, a declarat despre această descoperire: „suntem copleșiți de norocul nostru de a fi localizat și capturat imagini ale Endurance. Aceasta este de departe cea mai frumoasă epavă din lemn pe care am văzut-o vreodată. Este în poziție verticală, bine mândră de fundul mării, intactă și într-o stare de conservare strălucitoare”.

Expediția Endurance22 a plecat din Africa de Sud spre Antarctica la bordul SA Agulhas II, o navă de aprovizionare și cercetare polară spărgătoare de gheață, condusă de Knowledge Bengu. Expediția a avut la dispoziție 35 de zile pentru a căuta epava pierdută, cu posibilitatea de a prelungi această perioadă la 45 de zile. Această prelungire a fost acceptată, iar epava a fost localizată în ultima săptămână de căutare disponibilă.

Endurance a fost găsită la o adâncime de 3.008 m. Epava este protejată de Tratatul Antarcticii, conform căruia este clasificată ca „sit și monument istoric”, ceea ce înseamnă că nu poate fi perturbată. Echipa Endurance22 a folosit vehicule de căutare subacvatică de ultimă generație, SAAB Sabertooths, pentru a cerceta și documenta locul epavei fără a o atinge.

Echipa extinsă Endurance22 a fost formată din arheologi marini, ingineri, oameni de știință și realizatori de filme despre medii extreme.