- Guvernul Francez a sprijinit decizia producătorului auto Renault de a relua producția la uzinele sale din Moscova.
- Constructorul auto francez a reluat luni producția la uzina sa din Moscova.
- Acest fapt este contrar tendinței multor alte mari companii globale care au întrerupt legăturile cu Rusia din cauza războiului din Ucraina.
Constructorul auto francez Renault a reluat luni producția la uzina sa din Moscova, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al companiei. Acest fapt este contrar tendinței multor alte mari companii globale care au întrerupt legăturile cu Rusia din cauza războiului din Ucraina.
Guvernul francez a sprijinit decizia producătorului auto Renault de a relua producția la uzinele sale din Moscova.
Compania suspendase producția luna trecută din cauza unor probleme logistice legate de războiul din Ucraina. Măsura a fost luată la ordinul lui Vladimir Putin, potrivit The Guardian.
Renault este proprietarul majoritar al AvtoVaz, cel mai mare producător auto din Rusia, celebru pentru marca Lada.
Prin intrarea în război cu Ucraina, Vladimir Putin și-a atras mânia Occidentului și multe multinaționale au decis să părăsească țara, depășind adesea sancțiunile care au fost puse în aplicare. În mod ciudat, Renault nu a ezitat, chiar dacă cel mai mare acționar al său, statul francez, este angajat într-o luptă totală cu stăpânul de la Kremlin, promițându-i o cascadă de sancțiuni economice.
Renault și Rusia
Renault, al cărui acționar principal este Guvernul Francez, deține o participație de control de două treimi în cadrul firmei rusești de vehicule Avtovaz, care a obținut 156 de milioane de lire sterline în 2021 și are 40.000 de angajați.
Renault a investit pentru prima dată în Rusia în 2007, pe o piață care era atunci în plină dezvoltare.
Decizia sa de a reporni vine în contextul în care marile companii și branduri globale își opresc operațiunile în Rusia, ceea ce ar putea submina încercarea globală de a izola Kremlinul.
Sancțiunile occidentale impuse Rusiei de la invazia Ucrainei, inclusiv interzicerea exportului de cipuri semiconductoare, agravează o situație deja complexă, în condițiile în care mulți producători de automobile din întreaga lume se luptă să se aprovizioneze cu cipuri semiconductoare, un produs care a devenit esențial în producția de automobile.
Pentru Renault, obiectivul este de a-și continua activitatea, în ciuda războiului, a sancțiunilor, a contradicțiilor propriului acționar și a presiunii opiniei publice, pentru a nu-și pierde poziția pe o piață importantă.
Partenerii noștri