- În Santiago, capitala din Chile, iarba devine un lux rar.
- Acest lucru se datorează unei secete care durează deja de un deceniu.
- Seceta a forțat orașul să ia măsuri de urgență pentru a limita consumul de apă.
- Fenomenul a determinat autoritățile locale și peisagiștii să înlocuiască plantele verzi și luxuriante cu flora deșertică.
În Santiago, capitala din Chile, iarba devine un lux rar, în contextul unei secete care durează deja de un deceniu, notează Reuters. Seceta a forțat orașul să ia măsuri de urgență pentru a limita consumul de apă și a determinat autoritățile locale și peisagiștii să înlocuiască plantele verzi și luxuriante cu flora deșertică.
Transformarea orașului de aproximativ 6 milioane de locuitori subliniază modul în care această țară, un important producător de cupru și alimente, trebuie să se adapteze la o climă schimbătoare și mai uscată, cu o perioadă prelungită de secetă aflată acum în al treisprezecelea an.
„Amenajarea peisagistică din Santiago este de acum mulți ani, fiind proiectată pentru un climat mediteranean. Acum ne aflăm într-o climă semideșertică”, a declarat pentru Reuters Valentina Vega, șefa spațiilor verzi din cartierul de lux Providencia din oraș. „Nu mai putem risipi toată apa”.
Raționalizarea apei în Chile
La începutul acestei luni, Chile a anunțat un plan de raționalizare a apei în capitală, fără precedent în istoria de aproape 500 de ani a orașului, cu un sistem de alertă pe patru niveluri, inclusiv restricții de presiune a apei, mergând până la tăieri de apă prin rotație.
Guvernul estimează că disponibilitatea apei în țară a scăzut între 10% și 37% în ultimii 30 de ani și ar putea scădea cu încă 50% în nordul și centrul Chile până în 2060, notează The Guardian.
Un expert în gestionarea apei de la Universitatea din Chile, a declarat că oamenii trebuie să își adapteze utilizarea apei, având în vedere clima mai uscată, cu mai puține precipitații și zăpadă în Anzii din apropiere, ceea ce a redus debitul râurilor în oraș.
Partenerii noștri