Grătarele din Cișmigiu s-au mutat în Piața Unirii. Evenimentul care prevedea amplasarea a zece food-track-uri în Grădina Cișmigiu a fost anulat

Sursă imagine: Hepta
  • Evenimentul „Cișmigiul Copiilor“ fost anulat de Primăria Muncipiului București, anunță Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu.
  • Dacă evenimentul nu s-ar fi anulat, în parcul monument istoric al Capitalei ar fi fost amplasate „50 de pavilioane de 3/3 metri și 10 foood-track-uri”. 
  • Evenimentul trebuia să dureze cinci zile, de pe 1 iunie și până pe 5 iunie la ora 23:00.

Evenimentul „Cișmigiul Copiilor“ fost anulat de Primăria Muncipiului București, anunță Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu. Dacă evenimentul nu s-ar fi anulat, în parcul monument istoric al Capitalei ar fi fost amplasate „50 de pavilioane de 3/3 metri și 10 foood-track-uri”. Evenimentul trebuia să dureze cinci zile, de pe 1 iunie și până pe 5 iunie la ora 23:00.

Grupul de Iniţiativă Civică Cişmigiu a înaintat Primăriei Municipiului București o scrisoare deschisă cu referire la organizarea de evenimente de tip festivaluri, târguri, concursuri sportive de mare amploare sau concerte în interiorul Grădinii Cișmigiu – joi, 5 mai 2022, București.

Primarul Capitalei a anunțat ieri, 10 mai, într-o postare pe Facebook că evenimentul o să fie mutat în Piața Unirii.

„Încurajăm inițiativele mediului privat și de afaceri care doresc să creeze evenimente pentru bucureșteni și care contribuie, în mod clar, la dezvoltarea orașului și a turismului în Capitala României,” notează Nicușor Dan într-o postare pe Facebook.

„În urma discuțiilor avute în cadrul comisiei, am stabilit, de comun acord, ca manifestarea să aibă loc în Parcul Unirii, pe aleile centrale.”

Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu

„Ca urmare a știrii apărute în presă marți, 3 mai 2022, cu referire la organizarea unui festival între 1 și 5 iunie, cu ocazia Zilei Copilului, ca urmare a unui protocol semnat de către Municipalitate și o firmă privată, conform căruia 50 de pavilioane de 3/3 metri și 10 food truck-uri vor fi amplasate chiar în centrul Grădinii Cișmigiu, precum și a organizării Festivalului Familiei în #Cișmigiu între 13 și 15 mai a.c., dorim să vă reamintim următoarele:

1. Grădina Cișmigiu este un monument istoric de importanță națională (cod LMI: B-II-a-A-19665), o oază de liniște și adăpostul multor specii importante de plante și păsări. În consecință, ar trebui să beneficieze de o protecție sporită, de alegerea unor tipuri de activități relevante și orice tip de intervenție, fie ea și temporară, trebuie avizată de Direcția pentru Cultură a Municipiului București.

2. Considerăm că Grădina Cișmigiu are nevoie de alocarea unor bugete pentru conservarea florei și a faunei, de investiții pentru păstrarea și extinderea spațiului verde, de restaurarea și protejarea monumentelor istorice și nu de organizarea de evenimente invazive, ce vor genera multiple deșeuri, poluarea aerului cu fum de grătar, poluare fonică etc.

3. De asemenea, prin organizarea unor astfel de evenimente se periclitează spațiile verzi, fauna, statutul de grădină istorică și detaliile cu valoare istorică ale Cișmigiului, așa cum au fost acestea înregistrate în ultimii 100 de ani.În speranța că veți reconsidera Grădina Cișmigiu ca loc pentru organizarea festivalurilor Familiei și de Ziua Copilului și veți găsi alte spații și în viitor pentru acest tip de evenimente de amploare, așteptăm un punct de vedere din partea dumneavoastră.”