Festivalul de Film de la Cannes se deschide cu un apel al lui Zelenski: „Avem nevoie de un nou Chaplin pentru a dovedi că astăzi cinematograful nu este tăcut”

sursa:https://romanialibera.ro/la-zi/international/criza-din-ucraina/volodimir-zelensky-actorul-de-pe-netflix-care-lupta-pentru-libertatea-ucrainei/
  • Festivalul de Film de la Cannes s-a deschis marți cu un apel din partea președintelui Ucrainei, pentru ca lumea cinematografiei să se exprime împotriva războiului.
  • „Avem nevoie de un nou (Charlie) Chaplin pentru a dovedi că astăzi cinematograful nu este tăcut”, a declarat Zelenski.
  • Acesta s-a referit la satira lui Charlie Chaplin la adresa lui Adolf Hitler la începutul celui de-al Doilea Război Mondial.

Festivalul de Film de la Cannes s-a deschis marți cu un apel din partea președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru ca lumea cinematografiei să se exprime împotriva războiului, notează Reuters.

„Avem nevoie de un nou (Charlie) Chaplin pentru a dovedi că astăzi cinematograful nu este tăcut”, a declarat Zelenskiy, referindu-se la satira lui Charlie Chaplin la adresa lui Adolf Hitler la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, în 1939.

„Trebuie să fim victorioși. Avem nevoie ca cinematograful să garanteze acest final, ca de fiecare dată să fie de partea libertății”, a declarat liderul ucrainean printr-o legătură video în direct de la Kiev în timpul ceremoniei de deschidere a Festivalului de Film de la Cannes.

Festivalul a debutat cu proiecția filmului cu zombi „Final Cut”, de Michel Hazanavicius, căruia i s-au alăturat pe covorul roșu Berenice Bejo și Romain Duris, membri ai distribuției.

În cadrul ceremoniei de deschidere, președintele festivalului, Pierre Lescure, i-a înmânat lui Forest Whitaker un Palme d’Or onorific pentru întreaga carieră, ceea ce a provocat o ovație în picioare.

„Un Palme onorific artistului, cineastului, ambasadorului UNESCO, pur și simplu, un cetățean al lumii”, a declarat Lescure.

Compania de producție a actorului prezintă „For the Sake of Peace”, un documentar despre războiul din Sudanul de Sud.

Cel mai mare festival de film din lume se desfășoară în perioada 17-28 mai.