Festivalul de Film de la Berlin: cum se va defășura și care sunt reprezentanții României

  • Festivalul de Film de la Berlin se va desfășura începând cu joi, 10 februarie până duminică, 20 februarie.
  • Pregătirea pentru această ediție a fost îngreunată din cauza variantei Omicon, însă, o să aibă loc în format fizic.
  • Care sunt peliculele care vor reprezenta România anul acesta.

Festivalul de Film de la Berlin se va desfășura începând cu joi, 10 februarie până duminică, 20 februarie. Acesta a ajuns la a-72-a ediție. Pregătirea pentru această ediție a fost îngreunată din cauza răspândirii globale a variantei Omicon, însă, cu toate acestea, Berlinala o să aibă loc în format fizic. Cel mai important premiu acordat în cadrul festivalului este Ursul de Aur.

După ce au organizat ediția Berlinalei 2021 online, în februarie, Rissenbeek și Chatrian, organizatorii festivalului, au simțit în mod clar că a venit momentul să ia atitudine.

„Berlinala din 2021 ne-a învățat valoarea flexibilității și capacitatea extraordinară de adaptare pe care o au filmele, artiștii, cinematografia și cei ca noi care le susținem”, a scris Chatrian într-un editorial pe blogul său intitulat „Exerciții de rezistență”.

„Să vezi un film într-o sală de cinema; să poți auzi respirația, râsetele sau șoaptele celor de lângă tine, chiar și cu distanța socială potrivită, contribuie în mod esențial nu numai la plăcerea de a viziona, ci și la consolidarea funcției sociale pe care cinematograful a avut-o și trebuie să continue să o aibă,” adaugă acesta.

Una dintre măsurile aplicate este asigurarea distanțării sociale în cinematografele Berlinalei. Acestea vor avea o capacitate de 50% din locuri, chiar dacă distanțarea nu este cerută de autoritățile sanitare locale, iar petrecerile și recepțiile au fost anulate.

Festivalul o să înceapă cu pelicula „Peter von Kant”, semnată de regizorul francez François Ozon, a cărei acţiune este plasată în perioada de lockdown.

România și ursul de aur

Anul trecut lungmetrajul „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc,” regizat de Radu Jude, a fost marele câștigător al celei de-a 71-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Berlin. Jude va începe producția în România pentru următorul său film care analizează relațiile dintre indivizi și companiile multinaționale în goana nebună a noului capitalism românesc. Filmările principale sunt programate să înceapă în vară sau la începutul toamnei, a declarat acesta pentru publicația Variety.

Care sunt peliculele care vor reprezenta România anul acesta:

  • Eseul documentar „Amintiri de pe Frontul de Est” de Radu Jude și Adrian Cioflâncă în competiția Berlinale Shorts;
  • Coproducția germano-română „Wir könnten genauso gut tot sein”/„Am putea la fel de bine să fim morți” de Natalia Sinelnikova;
  • Documentarul columbiano-chiliano-românesc „Alis” de Clare Weiskopf și Nicolas van Hemelryck, în secțiunea pentru copii și tineret;
  • Proiectul de lungmetraj ficțiune – „Heia, Heia, Safari!” de Radu Jude.