Discursul președintei Maia Sandu la Harvard: „Politica este ceea ce facem noi din ea”

Sursă imagine: Hepta
  • Președintele Republicii Moldova a ținut, miercuri, 25 mai 2022, un discurs în premieră pentru un șef de stat al Republicii Moldova.
  • Maia Sandu s-a adresat în fața unei audiențe de peste 2.000 de absolvenți și profesori ai prestigioasei universități americane Harvard.
  • Maia Sandu care a vorbit apoi despre cariera sa de consilier la Banca Mondială și apoi revenirea în politica din Republica Moldova.

Președintele Maia Sandu a ținut, miercuri, 25 mai 2022, un discurs în premieră pentru un șef de stat al Republicii Moldova. Maia Sandu s-a adresat în fața unei audiențe de peste 2.000 de absolvenți și profesori ai prestigioasei universități americane Harvard, pe care și ea a absolvit-o la Școala Kennedy de administrație publică a Universității Harvard în iulie 2012. 

Este o mare onoare pentru mine să mă adresez vouă la sfârșitul acestei experiențe extraordinare la Școala Kennedy și la începutul următoarei voastre călătorii fascinante.”

„În urmă cu paisprezece ani, când am primit scrisoarea de acceptare de la Kennedy School of Government, am fost în egală măsură surprins și entuziasmat, dar nu m-aș fi gândit niciodată că într-o zi mă voi afla pe această scenă adresându-mă stimatei facultăți și absolvenților de la Kennedy School. Nu plănuisem acest lucru. Așa cum nu am plănuit să devin politician sau președinte al țării mele. Așadar, aveți grijă și fiți pregătiți pentru călătoria în roller coaster care vă va duce în locuri și destinații total neașteptate.

Când am ajuns aici, în 2009, eram un funcționar public de nivel mediu, dezamăgit de evoluțiile din țara mea. Alte țări din regiune, în special din Europa Centrală și de Est, făceau deja parte din Uniunea Europeană, consolidându-și democrațiile și îmbunătățind standardele de viață ale cetățenilor lor. Moldova, pe de altă parte, a avut oportunitățile sale de a urma exemplul, dar încă se zbătea într-o tranziție prelungită, plină de răsturnări de situație.”

De la Harvard, înapoi în Moldova

„Drumul meu, după finalizarea studiilor la Harvard a fost unul intens”, a mai spus Maia Sandu care a vorbit apoi despre cariera sa de consilier la Banca Mondială și apoi revenirea în politica din Republica Moldova ca ministru al Educației. Ea a povestit cât de necesară a fost reforma sa în domeniul educației.

„O altă lecție importantă. Politica este ceea ce facem noi din ea. Puteți fi un lider remarcabil în organizația, compania sau instituția dumneavoastră. Puteți câștiga mici bătălii, vă puteți bucura de victorii sau puteți implementa strategii valoroase. Dar dacă doriți o schimbare reală care să aibă un impact direct asupra comunităților și societăților – trebuie să intrați în politică. Politica se referă la un impact mare, real, imediat și pe termen lung. Conducerea politică se referă la educarea societății și la stabilirea unui exemplu și a unor standarde pentru societate. Modelarea viitorului. Este vorba despre împuternicirea oamenilor. La Harvard, suntem cu toții pregătiți să muncim din greu și să visăm măreț. Așa că nu vă fie teamă. Implicați-vă în politică, în numele unor schimbări mai mari de care avem cu toții nevoie în aceste vremuri extrem de dificile. Avem nevoie de noi lideri în politică, capabili să asculte și să empatizeze cu oamenii, capabili să creeze medii favorabile care să îi ajute pe oameni să facă față provocărilor dificile și să prospere, așa cum ne-a învățat profesorul Heifetz. Avem nevoie de mai mulți oameni integri în politică. În toate țările și organizațiile internaționale care modelează viitorul lumii noastre.”

„Mesajul meu pentru voi astăzi este următorul: în primul rând, găsiți-vă lumina călăuzitoare și rămâneți fideli acesteia. Acceptați realitatea sau fiți gata să munciți din greu pentru a o schimba. Realitatea este adesea crudă și dură. Nu se îndoaie ușor. Realitatea poate fi chiar mai încăpățânată și mai rezistentă decât absolvenții de la Harvard.”