- Mona Lisa reprezintă opera de artă iconică a lui Leonardo Da Vinci.
- Majoritatea oamenilor au tendința de a discuta dacă persoana din pictură simulează un zâmbet.
- O analiză mai atentă i-ar putea face pe alții să se întrebe dacă pictura înfățișează o femeie care are sprâncene.
Când vine vorba de dezbaterile despre Mona Lisa, opera de artă iconică a lui Leonardo Da Vinci, majoritatea oamenilor au tendința de a discuta dacă persoana în cauză simulează un zâmbet. O analiză mai atentă i-ar putea face pe alții să se întrebe dacă pictura înfățișează o femeie care are sprâncenele „epilate”, deoarece fruntea ei pare ciudat de lipsită de fire de păr.
Tendințele modei din Italia secolului al XVI-lea includeau ca femeile să îți smulgă sau radă sprâncenele, așa că, Da Vinci pare că a ținut cont de acest lucru.
În 2007, un fotograf și inginer francez pe nume Pascal Cotte a pus la îndoială această idee. Folosind o cameră foto brevetată capabilă să capteze o imagine de 240 de milioane de pixeli, Cotte a susținut că a reușit să vizualizeze o reprezentare slabă a unui fir de păr de sprânceană pe fața ei. Poate că Da Vinci a intenționat într-adevăr să își înfățișeze subiectul cu sprâncene.
Sprâncenele șterse de timp
Lucrările de restaurare aplicate picturii de-a lungul timpului ar fi putut șterge din greșeală trăsăturile foliculare ale picturii, inclusiv genele.
„Dacă te uiți cu atenție la ochiul Monei Lisa, poți vedea clar că crăpăturile din jurul ochiului au dispărut ușor, iar acest lucru se poate explica prin faptul că într-o zi un curator sau un restaurator a curățat ochiul, iar curățarea ochiului a îndepărtat, probabil a îndepărtat genele și sprâncenele”, a declarat Cotte pentru The Telegraph.
Partenerii noștri