Ciupercile halucinogene în depresie: Un studiu arată cum acționează acestea la nivelul creierului

sursă imagine: scitechdaily.com
  • Ciupercile halucinogene sau psilocibina reușesc să facă creierul mai interconectat, potrivit unui studiu publicat luni în revista Nature Medicine.
  • Psilocibina este o substanță naturală prezentă în peste 200 de specii de ciuperci.
  • Aceasta poate induce o schimbare a percepției, halucinații și euforie, efectele putând dura până la 6 ore.

Psilocibina sau ciupercile halucinogene reușesc să facă creierul mai interconectat, potrivit unui studiu publicat luni în revista Nature Medicine. Acest studiu oferă dovezi cu privire la motivul pentru care psilocibina, compus psihedelic, a prezentat în trecut efecte antidepresive.

Psilocibina este o substanță naturală prezentă în peste 200 de specii de ciuperci, cele mai multe din genul Psilocybe. Aceasta poate induce o schimbare a percepției, halucinații și euforie, efectele putând dura până la 6 ore.

Cum acționează ciupercile halucinogene în depresie

În timp ce antidepresivele obișnuite își fac efectul lent, beneficiile psilocibinei par să înceapă după administrarea a doar câteva doze. De asemenea, psilocibina pare să ofere beneficii de durată mai lungă. Noul studiu ne aduce mai aproape de înțelegerea mecanismelor care stau la baza acesteia.

Studiul a constatat că, la pacienții supuși tratamentului cu psilocibină pentru depresie, regiunile creierului păreau să fie mai interconectate decât înainte de tratament. Acest lucru înseamnă că părți ale creierului care anterior prezentau o conectivitate limitată în cadrul unor regiuni izolate au devenit mai conectate cu alte regiuni.

Depresia este o afecțiune de sănătate mintală foarte răspândită, a cărei incidență a crescut în timpul pandemiei COVID-19. Acest lucru se reflectă în creșterea numărului de prescripții de medicamente antidepresive. Cu toate acestea, chiar și cele mai performante medicamente antidepresive prezintă o eficacitate modestă, efecte secundare non-neglijabile, probleme de întrerupere și rate ridicate de recidivă, subliniind necesitatea unor tratamente noi și îmbunătățite.