Câte cărți îți pun în pericol blocul? Istoricul Daniel Iancu încă mai calculează de când s-a trezit reclamat de vecini că are prea multe cărți și pune în pericol integritatea blocului

  • Istoricul Daniel Iancu reclamă că a fost reclamat pentru că are prea multe cărți pentru un bloc așa fragil.
  • Reclamația este formulată de una dintre vecinele istoricului din Deva, dar plângerea a rămas la nivel verbal.
  • Totuși situația nu este singulară, Umberto Eco văzându-se evacuat din același motiv.

Respectul între vecini are o limită. De kilograme. Spune-mi câte kile de carte ții în casă, ca să-ți zic cât îți pasă de blocul nostru. Așa ar putea suna morala mustrării pe care o primește istoricul Daniel Iancu din Deva din cauza cantității de carte pe care o depozitează acasă.

Daniel Iancu este istoric angajat la Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva. A studiat la Alba Iulia și este autorul mai multor volume de specialitate dedicate arhitecturii și istoriei. Potrivit istoricului ar fi vorba despre aproximativ 20.000 de volume. Iar reclamația a fost numai una verbală, vecina alarmată renunțând să își mai formuleze în scris neliniștea.

Dar cazul nu este singular, Umberto Eco s-a văzut evacuat din casă după ce proprietarul și-a simțit tavanul pus în pericol de cele 30.000 de volume deținute de scriitor, povestește platforma ”Istoria pe răzătoare”.

Încă și mai problematică este povestea lui Ben Hammer. NY Daily News a relatat în 2019 cazul lui. La 67 de ani a primit o decizie de evacuare din partea proprietarului din cauza cărților care umpleau tot apartamentul. Decizia îl acuza de comportament obsesiv (hoarding) și ignorarea normelor de igienă și siguranță.

Tu de la ce cantitate de carte în sus ai începe să te temi?