- Țările europene au început să interzică vodca rusească pentru a-și arăta disprețul față de invazia lui Vladimir Putin în Ucraina.
- Monopolurile de alcool controlate de guvernul finlandez și suedez au fost primele care au interzis luni băutura provenită din Rusia.
- Marile branduri de supermarketuri din cele trei state baltice au interzis, de asemenea, vodca rusească.
Țările europene și lanțurile de supermarketuri au început să interzică vodca rusească pentru a-și arăta disprețul față de invazia lui Vladimir Putin în Ucraina.
Monopolurile de alcool controlate de guvernul finlandez și suedez au fost primele care au interzis luni băutura provenită din Rusia, urmate marți de autoritățile din Norvegia.
Marile branduri de supermarketuri din cele trei țări baltice: Elvi în Letonia, Coop și Rimi în Estonia și Norfa și Maxima în Lituania, au interzis, de asemenea, vodca rusească și au făcut un pas mai departe, interzicând toate produsele provenite din Rusia.
Un magazin istoric de băuturi alcoolice din Roma, „Bernabei”, a suspendat toate vânzările de băuturi alcoolice produse în Rusia, deși susține că acestea reprezintă 25 % din veniturile sale, conform Politico. În Marea Britanie, proprietarul lanțului de baruri Nightcap a anunțat că va boicota, de asemenea, lichiorul rusesc.
Vodca nu e doar rusească
Dar consumatorii europeni ai emblematicei băuturi rusești beau cu precădere vodcă produsă în alte locuri. Mărcile rusești reprezintă doar 3 la sută din consumul total de vodcă în Europa, potrivit firmei de analiză a pieței IWSR, notează Politico.
„Boicotarea mărcilor de vodcă rusească va avea un impact destul de minim asupra producătorilor de vodcă din Rusia„, a declarat Emily Neill, director de operațiuni al IWSR. „Prin urmare, orice impact semnificativ este mai probabil să fie simbolic„.
În plus, Rusia nu mai poate pretinde că deține un monopol asupra vodcii. Țări europene precum Polonia, Suedia și Finlanda își protejează legal producția de vodcă prin indicatori geografici.
De asemenea, multe mărci de vodcă de top, printre care Smirnoff și Żubrówka, sunt produse integral în afara Rusiei. În 2020, Suedia și Franța au fost cei mai mari exportatori de vodcă, în timp ce exporturile Rusiei de această băutură au reprezentat doar 8,3% din totalul global.
„Cred că este foarte important să subliniem faptul că, prin definiție, toată vodca nu este rusă.”
Partenerii noștri