Pop up. Nicolae Titulescu

În urmă cu opt decenii, murea la Cannes, în Franța, Nicolae Titulescu, cel mai mare diplomat român din toate timpurile, jurist, profesor, orator, om politic, membru al Academiei Române.

S-a născut la Craiova și a copilărit la moșia familiei de la Titulești, Olt.

Urmează, cu rezultate excepționale, Liceul „Carol I”, obține o bursă la Paris, unde își ia licența în drept și doctoratul.

Revine ca profesor la Universitatea din Iași, devine parlamentar și apoi membru al guvernului Ion I. C. Brătianu; susține intrarea României în Antanta și unirea Transilvaniei: „România nu poate fi întreagă fără Ardeal”.

A fost „ministru al afacerilor străine” de mai multe ori, a câștigat procesul României cu Ungaria în chestiunea stăpânirilor grofilor maghiari din Transilvania, a făcut din România un actor important în Mica Înțelegere și Înțelegerea Balcanică, a luptat contra revizionismului.

În 1931, acum 90 de ani, a fost ales a doua oară – caz unic în istorie – președinte al Ligii Națiunilor.

În urma unor erori și a ascensiunii nazismului, este îndepărtat de rege din toate funcțiile și obligat să se exileze (1936).

Nicolae Titulescu a lăsat o moștenire spirituală valabilă până astăzi, prin învățături cu valoare de maximă: „Umanitatea nu mă interesează dacă România nu-și găsește locul în sânul ei”;  

„Când pacea este amenințată, nu se răspunde prin război, ci prin organizarea păcii”.