Mindset. Partea nevăzută a interviurilor

Când îți alegi un nou job, o nouă organizație, dincolo de ce ți se oferă, fii foarte atent la ce ți se cere. Nu doar direct, ci și indirect.

Nu vei vedea descrieri de job în care scrie că va trebui să stai zilnic peste program. Nu va fi menționat că nu vei putea dormi nopți la rând din cauza stresului. Nu îți spune nimeni în descrierea companiei că oamenii sunt tratați ca resurse și șansa să fii văzut și ascultat este minimă. Nu ți se precizează că poți fi evaluat de oameni care nu se autoevaluează niciodată.

Fiecare organizație are valori aspiraționale, scrise cu litere mari pe perete, ca să le vadă toată lumea, și valorile reale, trăite, știute doar de cei care sunt deja în organizație.

Când ne alegem organizația este relevant ce ni se spune, ce ni se oferă, cel puțin în teorie.

Dar este mult mai relevant să aflăm care sunt valorile reale, cum se fac lucrurile la acea organizație, cum arată cultura și cum se comportă oamenii când nimeni nu se uită la ei.

A alege o nouă echipă, o nouă organizație este o decizie cu impact mare, deseori pe termen lung. Din acest motiv este important ca să ne pregătim nu doar pentru interviu, dar și pentru ce ar putea urma după. Să vorbim cu oamenii din organizație, să îi întrebăm pe cei care au avut experiențe cu cultura și să aflăm nu doar ce vom face, dar și cum ne-am putea simți acolo.

Când alegi să dai minute, ore, zile sau ani unei organizații, fii atent ce ți se va cere, direct sau implicit, și nu sări la prima ofertă frumos împachetată.