Spania are în plan să ofere un concediu de trei zile pe lună pentru femeile care se confruntă cu dureri menstruale severe

  • Femeile care suferă de dureri menstruale severe vor putea să își ia concediu de la locul de muncă timp de până la trei zile în fiecare lună.
  • Acesta este planul care urmează să fie aprobat de Guvernul Spaniol săptămâna viitoare.
  • Proiectul de reformă va face din Spania prima țară europeană care va oferi dreptul la concediu menstrual.

Femeile care suferă de dureri menstruale severe vor putea să își ia concediu de la locul de muncă timp de până la trei zile în fiecare lună, conform unui plan de reformă care urmează să fie aprobat de Guvernul Spaniol săptămâna viitoare, notează The Telegraph.

Proiectul de reformă va face din Spania prima țară europeană care va oferi dreptul la concediu menstrual, conform căruia femeilor li se va garanta timp liber în timpul menstruației. În prezent, doar unele țări asiatice, printre care Japonia, Coreea de Sud și Indonezia, precum și Zambia, acordă concediu menstrual.

Potrivit Societății Spaniole de Ginecologie și Obstetrică, aproximativ o treime dintre femeile care au menstruație suferă de dureri severe, cunoscute sub numele de dismenoree, proporția crescând dacă se iau în calcul și durerile premenstruale. Simptomele dismenoreei includ dureri abdominale acute, dureri de cap, diaree și febră.

Prinma țară din Europa care oferă concediu menstrual

Reforma, care urmează să fie aprobată la ședința de marțea viitoare a cabinetului, include și alte măsuri pentru îmbunătățirea sănătății menstruale, cum ar fi obligativitatea ca școlile să furnizeze absorbante sanitare pentru fetele care au nevoie de ele.

De asemenea, absorbantele și tampoanele igienice vor fi oferite gratuit femeilor aflate în situații sociale marginalizate și li se va elimina TVA-ul din prețul de vânzare în supermarketuri – o cerere de lungă durată a femeilor din Spania.

În cadrul aceluiași pachet de reforme, guvernul de stânga al Spaniei intenționează să facă avortul mai accesibil pe scară largă prin eliminarea cerinței privind permisiunea părinților pentru tinerele de 16 și 17 ani și garantarea accesului la întreruperi de sarcină în spitalele publice.