Fiecare hotdog consumat scurtează viața cu 36 de minute. Ce alimente te ajută să trăieşti mai mult

Fiecare hotdog pe care îl mănâncă o persoană îi scurtează viața cu 36 de minute, potrivit unui nou studiu, relatează The Telegraph.

Cu toate acestea, o persoană poate, de asemenea, să adauge câteva minute la speranța de viață prin consumul de alimente mai sănătoase. O porție de nuci, de exemplu, adaugă aproape 26 de minute, în timp ce un sandviș cu unt de arahide și dulceață oferă unei persoane mai mult de o jumătate de oră de viață în plus.

Constatările au fost făcute de experții de la Universitatea din Michigan, care au creat o metodă standardizată de evaluare a amprentei de carbon și a impactului nutrițional a aproape 6.000 de alimente.

Indicele nutrițional pentru sănătate s-a axat pe găsirea unei modalități de a calcula influența directă a diferitelor mese, gustări și băuturi. Acesta funcționează prin calcularea impactului pe care îl are asupra sănătății un gram din orice aliment și apoi prin extinderea acestei valori la o porție standard.

Dar fiecare produs alimentar contribuie la o ecuație unică și nu este nevoie ca o persoană să facă schimbări majore în alimentație pentru a obține rezultate, au spus cercetătorii.

Schimbările mici pot face diferența

De exemplu, dacă un consumator de carne decide să înlocuiască 10% din caloriile sale zilnice – 250 pentru bărbați și 200 pentru femei – cu nuci, fructe și legume în loc de carne procesată sau carne de vită, va câștiga 48 de minute în fiecare zi în care se ține de această schimbare.

Potrivit cercetătorilor, această ajustare simplă are, de asemenea, beneficii clare pentru mediu și reduce cu o treime amprenta zilnică de carbon a unei persoane.

„Urgența schimbărilor în alimentație pentru îmbunătățirea sănătății umane și a mediului este clară”, a declarat profesorul Olivier Jolliet, autorul studiului de la Universitatea din Michigan.

Studiul, publicat în revista Nature Food, se bazează pe speranța de viață sănătoasă, care reprezintă perioada de timp în care o persoană are o calitate bună a vieții și nu suferă de boli.

„Constatările noastre demonstrează că micile înlocuiri specifice oferă o strategie fezabilă și puternică pentru a obține beneficii semnificative pentru sănătate și mediu fără a necesita schimbări dramatice în alimentație.”