Contractul CE cu Pfizer/BioNTech conține o clauză prin care laboratoarele sunt obligate să-și adapteze vaccinul la noile variante

Se desfășoară o „cursă contra cronometru” pentru a analiza noua variantă Omicron a SARS-CoV-2 și pentru a înțelege în ce mod ar putea fi adaptate vaccinurile anti-Covid, spune președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, conform Le Soir.

Ea îndemnă cetățenii să respecte măsurile de prevenție, pentru a oferi oamenilor de știință timpul necesar investigării noii variante.

„Oamenii de știință și producătorii au nevoie de două până la trei săptămâni pentru a avea o imagine completă a caracteristicilor mutațiilor specifice acestei variante”, adăugă ea.

„Trebuie să câștigăm timp”, spune ea, sfătuindu-i pe oameni să se vaccineze, să poarte măști și să respecte distanțarea.

Ea a dezvăluit că un contract semnat în această vară de Comisia Europeană cu Pfizer/BioNTech pentru 1,8 miliarde de doze de vaccin include și o clauză care prevede cazul pariției unei variante care trece de protecția oferită de vaccinul existent. Prin această clauză, laboratorul se angajează să își adaptaze vaccinul în termen de 100 de zile.

Noua variantă descoperită în Africa de Sud s-a răspândit într-o serie de țări, provocând îngrijorare tot mai mare, în special în Europa.